Prosvjedna akcija Split gori!

23_07_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Damira Kalajžić
Prosvjedna akcija Split gori!

- Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u slanju zajedničke poruke da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet - piše u pozivu građanske inicijative.

- Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u slanju zajedničke poruke da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet - piše u pozivu građanske inicijative koja potaknuta katastrofalnom reakcijom nadležnih u ponedjeljak u 20:30 na Zapadnoj obali organizira prosvjed.

- Osjećaji koji su proteklih dana dominirali među građankama i građanima Splita bili su ogorčenje i bijes uzrokovani vidljivim izostankom funkcioniranja sustava koji bi trebao znati nositi se sa kriznom situacijom kao što je bila ona uzrokovana velikim požarom.

Ponašanje odgovornih osoba odnosno pokušaji umanjivanja razmjera situacije koja nas je svih skupa zadesila dodatno su pojačali te osjećaje. Izostanak komunikacije nadležnih službi s građanima kao i oprečne informacije vezane uz situaciju s Karepovcom bile su 'kap' koja je prelila čašu u svakom od nas – podsjećaju organizatori.

Ističući da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale trajno nepovjerenje građana u sustav, prosvjednici će od odgovornih zatražiti:

1) sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u nadolazećim procesima izrade novog ili izmjenjenog GUP-a, u kojima danas živi veliki broj mladih obitelji,

2) hitno i odgovorno djelovanje u svezi Karepovca kao tempirane bombe koja direktno ugrožava zdravlje svih građana i građanki, prema pravilima struke,

3) preuzimanje odgovornosti za upravljački, organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine.

- Pošaljimo zajedničke poruke zahvalnosti svim vatrogascima, gorskoj službi spašavanja, Torcidi i svim građanima i građankama koji su sudjelovali u gašenju požara. Ponesite transparente kojima ćemo poslati odgovornima poruku te lučice/lumine koje ćemo ostaviti na zapadnoj obali – poručuju iz građanske inicijative koju iz sata u sat podupire sve više organizacija i pojedinaca.