Teško je bilo izabrati najbolje

22_09_2013 / 16:46h  |  Autor: KMaja  |  Foto: fb
Teško je bilo izabrati najbolje

Split Film Festival zatvoren je u subotu navečer proglašavanjem laureata. Mnogobrojni posjetitelji dobili su priliku na velikom platnu kroz tjedan dana pogledati uistinu raznovrsnu filmsku ponudu a, između ostalog, i filmove koji igraju isključivo na festivalima.

Nakon tjedan dana intenzivne i šarolike festivalske ponude koji su donijeli nažalost nedovoljno često viđen šušur u dvama splitskim kino dvoranama u centru grada, osamnaesti po redu Split Film Festival zatvoren je u subotu navečer proglašavanjem laureata u kinoteci Zlatna vrata.

Da se STFF ne prestaje razvijati i poboljšavati, potvrđuje i činjenica da je Branko Schmidt, član žirija za dugometražni film, pri proglašavanju pobjednika istaknuo da je žiriranje bilo iznimno teško zbog izuzetno kvalitetne selekcije.

U to su se uvjerili i mnogobrojni posjetitelji, koji su u svom gradu dobili priliku na velikom platnu tjedan dana gledati uistinu raznovrsnu filmsku ponudu a, između ostalog, i filmove koji igraju isključivo na festivalima, poput Pardé, iranskog autora u kućnom pritvoru sa zabranom snimanja i javnih istupa, Jafara Panahia, kojim je festival otvoren, i Dark blood, film Georgea Sluizera čije je snimanje 1993. naprasno bilo prekinuto smrću Rivera Phoenixa.

Među nizom zanimljivih ostvarenja prikazanih u kinoteci Zlatna vrata i kinu Karaman ističu se filmovi koji istražuju odnose roda, spola i granice seksualnosti, što je posebno istaknuto u dokumentarcima Kink Christine Voros te Exposed Beth B.

Publika je u velikom broju došla pogledati i premijere domaćih autora – prijem filmova Oproštaj Dana Okija, Visoka modna napetost Filipa Šovagovića te Šuti Lukasa Nole potvrđuje da je hrvatski film definitivno zanimljiv ljubiteljima sedme umjetnosti, a poseban bonus bilo je prisutstvo samih aktera filmova u publici, koji su iz prve ruke mogli iskusiti reakcije gledatelja. Split Film Fest potvrdio je iznova svoju relevantnost na međunarodnoj skali te privukao i goste iz inozemstva.

Publika je imala priliku u kinu odgledati i čitavu mini-seriju, kroz dokumentarce u selekciji Odrazi upoznati se sa velikim imenima poput Roberta Rossellinia, Ingrid Bergman, Anne Magnani, Petera Kerna te s opusima kultnih autora poput Andrzeja Wajde i Petera Kubelke, koji je ove godine osobno preuzeo Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika.

Zatvaranjem festivala ne prekida se niz zanimljivih filmova koje možete pogledati u jedinim preostalim splitskim single dvoranama – nakon provedene digitalizacije kina. Sigurni smo da ćete u filmskoj ponudi pronaći ostvarenja koja će vas privući u centar. Ako nešto i ne dođe do našeg kalendara događanja - kinoteka Zlatna vrata već je objavila program za kraj rujna a i internetska stranica Ekrana redovito se ažurira.

U kinoteci Zlatna vrata proglašeni laureati 18. Split film festivala

Nagradu u konkurenciji kratkih filmova dobio je poljski autor Myroslav Slaboshpitskiy za film Nuclear Waste, a u njegovo ime preuzela ju je Polina Voinevych, jedna od članica žirija, uz Evu Rottensteiner i Anu Opačić. U obrazloženju nagrade istaknule su da ih se posebno dojmila poruka filma – nada ne može biti uništena; čak i usred nuklearne elektrane, gdje je svakodnevna rutina opasna po život, ljudsko biće želi preživjeti i voljeti.

U konkurenciji među devet dugometražnih filmova, prema izboru žirija koji su činili Helmut Groschup, Branko Schmidt i Dmytro Vityk, posebnu nagradu Future Films osvojio je slovačko-češki Môj Pes Killer Mire Fornay, dok je posebno priznanje festivala dodijeljeno filmu Yumen, čiji su autori J. P. Sniadecki, Xu Ruotao te Huang Xiang.

Grand prix festivala dobio je meksičko-njemački film Workers José Luisa Vallea, koji je, kako je žiri istaknuo, impresionirao iznimnom kinematografijom te odličnom izvedbom glavnog glumca.