Splićanke kontra stereotipa

Splićanke kontra stereotipa

Splićanke - naziv je to cabareta koji će se 8. prosinca premijerno izvesti u splitskom Gradskom kazalištu mladih i koji donosi pet stand-up priča i pet živćanih slomova. Što čeka publiku, dato je naslutiti autorski tim.

  • Splićanke - naziv je to predstave koja će se 8. prosinca premijerno izvesti u splitskom Gradskom kazalištu mladih. Cabaret u režiji Ivana Lea Leme predstavljen je na press konferenciji na kojoj su, uz redatelja i ravnatelja kazališta Belmonda Milišu, sudjelovali i koreograf Leo Mujić i Splićanke Lidija Florijan, Ana Gruica, Nada Kovačević, Aneta Matulić i Mia Vladović.

   Satirični žalci prema publici

   Belmondo Miliša najavio je premijeru kao ispunjeno obećanje da će njegovo kazalište nastaviti s radom na večernjoj sceni, što opravdava formu cabareta, a izbor redatelja objasnio je njegovim poznavanjem mentaliteta Splita. Publika pak, dodao je, može očekivati da će se prema njoj ispaljivati satirični žalci s obzirom na to da je riječ o aktualnoj temi i zbog vremena i zbog mjesta radnje. Treba pritom napomenuti da je ispunjavanje obećanja i osvježavanje repertoara ovakvom formom posebno pohvalno s obzirom na to da Grad Split ovo kazalište financira tek sa 116 000 kuna godišnje.

   Dekonstruiranje stereotipa

   - U identitetskom smislu, više nego Sv. Duje, Riva i Marjan, ovaj grad obilježavaju Splićanke - rekao je redatelj, ujedno autor teksta i najavio da će se u Splićankama gledati pet stand-up monologa koji završavaju songovima i u kojima će se predstaviti pet živčanih slomova pet žena: Miss Mejaša, profesorice glazbene kulture, žene pomorca, kolgerle na jahtama i bankovne službenice. Stereotipne kategorije likova, naglasio je, nisu tu da promoviraju stereotipe nego da se ti stereotipi pred publikom dekonstruiraju. Što se tiče tima glumica s kojima radi, naglasio je njihovu požrtvovnost i solidarnost na sceni, ali i njihovu ulogu u stvaranju teksta.

   Suradnjom s glumicama zadovoljan je i priznati koreograf i baletan Leo Mujić koji je, premda se našalio rekavši da ne bi mogao zamisliti zanimljivu predstavu koja bi se bavila muškom populacijom Splita, naglasio i ozbiljnu, čak i tužnu notu koju ovaj cabaret uključuje.

   Vitar u leđa


   - Moj je tekst proizašao iz jedne spontanosti, iz razgovora o liku s redateljem - potvrdila je redateljeve riječi Mia Vladović i dodala da joj je uloga u Splićankama jedna od najtežih u životu, no da jedva čeka premijeru na kojoj će moći i pokazati koliki joj je izazov uloga predstavila.  Ana Gruica je pak rekla da joj je to dosad najteža uloga u životu i da je riječ o užasno teškoj formi. Najmlađa članica glumačkog tima, koja je tek nedavno izašla iz Akademije, Aneta Matulić istaknula je da joj je čast što je dobila priliku sudjelovati u Splićankama, koje vidi i kao jedno golemo iskustvo. Nada Livaković osvrnula se na međusobnu potporu u procesu rada rekavši da glumice jedne drugoj daju vitar u leđa, kao i da su kroz predstavu osvijestile sebi Split, iznova upoznale i njega i sebe.
    
   - Trudili smo se da nikoga ne štedimo, ali i da ipak završimo predstavu afirmativno jer u konačnici svi volimo Split - zaključio je redatelj.


   Tko god želi provjeriti o kakvim se Splićankama radi, raspored izvedbi može provjeriti na službenoj stranici GKM-a.

   Info zona Facebook