So long, Leonard

11_11_2016  |  Autor: Ivan Luketić  |  Foto: Facebook
So long, Leonard

Možemo se na kraju prisjetiti stihova hrvatskog pjesnika A. B. Šimića i reći da je Leonard Cohen na svom koncu, mjesto u prah, prešao sav u zvijezde. Počivao u miru, pjesniče. Hvala na svim trncima. So long.

Polako odlaze – legenda za legendom. 2016. definitivno je godina odlazaka velikana. Prvo David Bowie, pa Prince, a sad i jedan od najvećih vizionara i umjetnika Leonard Cohen. Otišao je u 82. godini života. Prepoznatljivog dubokog baritona, melankolije koja izaziva trnce, nevjerojatnog spokoja i, naravno, upečatljivog šešira, ovaj kanadski pjesnik, kantautor i romanopisac ostavio je neizbrisiv trag. Učinio je to ne samo glasom, nego i brojnim djelima, od avangardne poezije Let us compare mythologies, Parasites of Heaven, Flowers for Hitler, Book of Mercy, Book of Longing, preko kultnih albuma Songs of Leonard Cohen, Songs of Love and Hate, Death of a Ladies’ Man, I’m your man i Dear Heather do proznih ostvarenja kao što su The Favourite game i Beautiful losers.

Odlazak je najavio u oproštaju od Marianne


Lord Byron rock’n’rolla, Najveći trubadur ljubavi, Maestro melankolije, Kum depresije, samo su neki od sinonima za ovog ovog legendarnog umjetnika. Rođen je 21. rujna 1934. godine u kanadskom Montrealu. Od mladih dana družio se s avangardnim umjetnicima poput Andya Warhola i frontmana Velvet Undergrounda Loua Reeda, koji je 2008., uvodeći ga u Kuću slavnih rock and rolla, rekao da je sreća živjeti u vrijeme Leonarda Cohena. Neke od najboljih pjesama nastale su na grčkom otoku Hidri gdje je upoznao svoju veliku ljubav i muzu Marianne Ihlen Jensen, koja je umrla prije 2 mjeseca. Ovjekovječio ju je u pjesmi So long, Marianne. Od nje se oprostio emotivnim riječima rekavši joj da će vrlo brzo doći za njom: Zbogom družice, beskrajna ljubavi, vidimo se na putu, predvidio je svoj odlazak.

Mnogo se puta u životu borio s depresijom, a 90-ih se povukao iz javnoga života i postao budistički redovnik. Kao i David Bowie, nedugo prije smrti objavio je album You want it darker, te stihovima I'm ready, my lord povukao svoj posljednji glazbeni potpis, svoju uglazbljenu oporuku i oprostio se od svijeta.

Čovjek čije su pjesme odgojile generacije

Njegov sin Adam rekao je da mu je otac preminuo mirno, sa spoznajom da je nakon pjesme You Want It Darker učinio sve što je htio. Uz pjesme poput Hallelujah, Suzanne, Dance me to the end of love, So long Marianne i mnoge druge rasle su generacije i generacije. Poezijom nostalgije i mudrosti mijenjao je svijet. Također, približio je neke poznate književnike slušateljima, primjerice uglazbivši Take this waltz, pjesmu španjolskog pjesnika F. G. Lorce. Spomenutu  Hallelujah, jednu od vječnih pjesama koja je postala klasikom suvremene folk rock glazbe, obradilo je nebrojeno mnogo glazbenika, od Johna Calea do Jeffa Buckleya i Jona Bon Jovija. Leonard Cohen, osvrnemo li se na sve rečeno, kao da živi u stihovima Josipa Pupačića: Rasut ću sebe u srca mnoga i živjet u bezbroj života.

Hvala na trncima

S Cohenom su se javno oprostili brojni strani i domaći glazbenici, a među oproštajima se izdvaja objava Aljoše Šerića iz grupe Pavel: Frontman hrvatskog benda Pavel: Jedini koncert na koji sam otišao sam je bio tvoj, i nije mi bilo neugodno niti čudno, ionako te nikad nisam dijelio s nikim, kao šapat starijeg brata ili očev savjet, mirio si i tješio, nadam se da je i tebe netko. Hvala ti do neba.

Ljepota njegove glazbe i besmrtnost njegovih stihova pratit će nas i pokazati put novim generacijama. Uvijek će nas podsjećati i da je ljubav glavni pokretač srca, uma i duše. Možemo se na kraju prisjetiti stihova hrvatskog pjesnika A. B. Šimića i reći da je Leonard Cohen na svom koncu, mjesto u prah, prešao sav u zvijezde. Počivao u miru, pjesniče. Hvala na svim trncima. So long.