Snizit će se kriteriji za 1600 kuna

20_09_2012 / 18:40h
Snizit će se kriteriji za 1600 kuna

Za početak studenoga najavljeno je stupanje na snagu izmjena Zakona o poticanju zapošljavanje koji će omogućiti stažiranje i ljudima starijim od 29 godina i onima koji imaju staž, ali izvan struke...

Ministar rada, Mirando Mrsić, najavio je za početak studenoga stupanje na snagu izmjena Zakona o poticanju zapošljavanje koji će omogućiti stažiranje i ljudima starijim od 29 godina i onima koji imaju staž, ali izvan struke – piše večernji.hr.

Zakon o poticanju zapošljavanja od prvog je dana bio na meti kritika iako je omogućio mladim nezaposlenim ljudima da nađu kakav takav posao i steknu toliko traženo radno iskustvo koje će im, za nadati se, otvoriti bolje poslovne prilike. Najviše se prigovaralo iznosu od 1600 kuna koji ne pruža mogućnost rješavanja egzistencijalan pitanja mladih, no Večernji je aktualizirao i konkretne priče mladih visokoobrazovanih ljudi koji su proteklih godina prihvaćali bilo kakve poslove izvan struke, a zakon ih sada zbog toga kažnjava. Naime, mjeru trenutno mogu iskoristi samo nezaposleni mladi koji su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prijavljeni dulje od devedeset dana i imaju manje od godinu dana evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju. Najavljene izmjene ispravit će tu nelogičnost.

Inače, trenutačno je na stažu oko 7000 mladih, a od lipnja, kada su u program uključeni privatni poslodavci, u sustav je ušlo oko 1500 mladih – 40% u privatne tvrtke. Očekuje se da će nakon ljetnih mjeseci i godišnjih odmora brojke biti još pozitivnije.