Skele i umjetnici

20_08_2006
Skele i umjetnici

Slikari, svirači, žongleri... Svi su oni (valjda) poželjni na gradskim ulicama i trgovima. Radnike i skele ne želimo gledati bar ljeti, no devet mjeseci u kojima bi (valjda) trebali živjeti i raditi za tri mjeseca turističke sezone ponekad nije dovoljno.

Slikari, svirači, žongleri... Svi su oni (valjda) poželjni na gradskim ulicama i trgovima. Radnike i skele ne želimo gledati bar ljeti, no devet mjeseci u kojima bi (valjda) trebali živjeti i raditi za tri mjeseca turističke sezone ponekad nije dovoljno.

Podni umjetnici


U nekim svjetskim gradovima postoje ulice, mostovi ili trgovi prepuni uličnih umjetnika i zabavljača. Od žonglera, slikara, svirača do pantomimičara... U Splitu, pomalo sramežljivo u ljetnim mjesecima tu ulogu od drugih ulica i trgova preuzima Marmontova.
Prošlog tjedna je na Rivi, ispred izlaza sa Voćnog trga, netko kredom nacrtao zvonik i čovjeka s golubom na glavi. Zvonik je bio još u fazi crtanja kad je napravljena fotografija ;) Prisjetilo me to vremena kad sam se kao klinac divio velikoj šarenoj golubici (bar sam ja to tako doživio) nacrtanoj na asfaltu ispred kafića Dubrovnik. Boja je iz godine u godinu polako blijedila, a sada je slika vjerojatno mnogima izblijedila i iz sjećanja.


Zanimljive kreacije, nekih drugačijih umjetnika, možemo vidjeti i na podnom kamenu u Marmontovoj...


Pijo je stvaraoce uhvatio na djelu, još prve noći, kad su se borili sa nečistoćom i žvakama na vrhu ulice. Za samo par dana bijele šare se više i ne vide, valjda se ni žvake neće vidjeti - bar pola godine...



Skele


Zlatna vrata, dva pročelja na Pjaci, Mletačka kula na Voćnom trgu... Popisu (ne)prijateljstava skela i pročelja dodale su se Prokurative i, ponovno, dio Peristila.


Postojale su dvije opcije kako će javnost reagirati... Prva: super, fenomenalno, konačno da se uredi pročelje Prokurativa, taj trg je to zaslužio, ni Peristil ne zaslužuje jedno pročelje na kojem raste korov, a razbijeni prozori samo što ne padnu nekome na glavu. Druga: opet skele za vrijeme sezone, "pa to nema nigdi, nego u nas". Neplanirano se stvorila i treća opcija - skretanje pozornosti na problem da je zakonito novčano izdašne poslove restauracije dodjeljivati bez natječaja. Naravno, uglavnom je oduševljenje izostalo pa je izabrana druga opcija sa primjesom treće - jer žuganje je in :) Koliko je točna teorija da "toga nema nigdi, osim u nas" i što o ovom problemu misle korisnici foruma, pročitajte i napišite u temi "skele, radnici i turisti".


Samo da i ovi radovi ne potraju godinama. Preuređenje na Prokurativama ulijeva optimizam - postavljena zaštita za kamene ploče, prašina, radnici... Valjda se neće usporiti sada kada je postalo jasno da se najavljeno natjecanje skakačica u vis odgađa za proljeće i sa Prokurativa seli u dvoranu na Gripama.
napisao: Pile
foto: Pijo i Pile