Sise naše svagdašnje

11_06_2013 / 23:25h  |  Autor: Antonija Kuzmanić  |  Foto: Željko Šunjić, arhiva
Sise naše svagdašnje

Angelina Jolie, mastektomija (i to dupla), sise, drama! Mislim da trebamo razjasniti neke stvari. Uklanjanje madeža nije baš na istoj razini kao i uklanjanje grudi, ali logika je ista...

Angelina Jolie, mastektomija (i to dupla), sise, drama! Nakon što se na domaćim portalima pojavila vijest kako se Angelina Jolie podvrgla spomenutoj operaciji kako bi joj se smanjile šanse za oboljenje od raka dojke s 87% na 5%, komentari su bili preplavljeni izjavama tipa: Koja lapača! Najbolje da si i mozak odstrani da ne bi slučajno dobila i rak mozga! i Ta žena je totalno prolupala! Što li sve neće napraviti kako bi bila zamijećena? Moram priznati da iako ne očekujem previše od anonimnih komentara na internetu, ostala sam zapanjena količinom negativnosti i neznanja koji su izvirivali iz gotovo svake rečenice. Kako pobogu nekome može pasti napamet da bi si netko dao odstraniti zdrave grudi kako bi privukao pažnju? Ili, još bolje, tko se sjetio prognozirati kako će sada postati trendi odstranjivati grudi jer je to napravila Angelina Jolie, veliki uzor ženama diljem planete?

Mislim da trebamo razjasniti neke stvari. Zahvaljujući desetljećima istraživanja i, nažalost, velikom broju oboljelih, liječnici su otkrili gene koji sudjeluju u nastajanju određenih bolesti - među kojima je i rak dojke. Jedni od poznatijih gena kod navedenog karcinoma su BRCA1 i BRCA2 koji proizvode proteine zadužene za popravljanje DNA. Naime, tijekom životnog ciklusa stanice, DNA je podložna raznim promjenama i oštećenjima koji mogu imati neželjene posljedice (npr. rak). Kako bi se one izbjegle, proteini kao što su BRCA1 i BRCA2, proizvedeni prema uputi gena BRCA1 i BRCA2s ili poprave nastalu promjenu ili pokrenu samouništenje stanice u slučaju prevelikog oštećenja. Problemi nastaju kada su upravo ti geni oštećeni jer proizvode proteine koji više nisu sposobni obavljati svoju funkciju, a samim time se nagomilavaju promjene unutar genoma stanice koje često rezultiraju njenim nekontroliranim dijeljenjem te nastankom tumora. Analizom karcinoma dojke znanstvenici su ustanovili da su geni BRCA1 i BRCA2 promijenjeni u 5-10% slučajeva, što i nije veliki broj. Međutim, također je utvrđeno da promjena gena BRCA1 i BRCA2 znatno povećava šansu za pojavu raka dojke kod žena, ali i kod muškaraca (naime, i oni imaju grudi). Upravo iz ovih razloga se preporučuje genetsko testiranje kod osoba kojima je netko od bliskih srodnika obolio od raka dojke (ili jajnika) ili ako mu je otkrivena promjena u jednom od gena povezanih s karcinomom. U svakom slučaju, pozitivan test ne znači sigurnu pojavu karcinoma kod pojedinca jer genetske predispozicije nisu jedini njegov uzrok. Liječnici zato uzimaju u obzir brojne faktore na temelju kojih procjenjuju šansu za oboljenje i u skladu s njom daju svoje mišljenje o daljnjim koracima: od promjene stila života i učestalih kontrola do radikalnijih zahvata kao što je mastektomija.

Ono što je u slučaju Angeline Jolie uzburkalo duhove hrvatske javnosti jest odstranjenje zdravog dijela tijela kako bi se spriječio nastanak bolesti. Međutim, ljudi zaboravljaju da je to već uobičajena praksa kod npr. melanoma gdje se pregledom madeža otkrivaju potencijalne maligne promjene koje se također uklanjaju operativnim zahvatom. Naravno, uklanjanje madeža nije baš na istoj razini kao i uklanjanje grudi, ali logika je ista, te se primjenjuje kod svih dijelova tijela bez kojih možete živjeti. Još jedan takav primjer je i štitnjača koja se odstranjuje ako se nakon genetskih testova ustanovi značajno povećan rizik od pojave karcinoma. U svakom slučaju, ovakve odluke su iznimno teške i ako ste svjedočili svemu što vam je voljena osoba prošla u borbi protiv karcinoma dojke, ako ne želite strepiti pred svaku kontrolu i nadati se da su otkrili karcinom na vrijeme ako se uopće pojavio, onda ćete pristati na mastektomiju i definitivno nećete cijeniti osudu javnosti pri tako osobnoj odluci. Ono što biste svakako rado doživjeli je potpora ženama koje si ne mogu nužno priuštiti rekonstrukciju grudi i skupe genetske testove (čija je cijena visoka isključivo zbog patenta tvrtke Myriad Genetics) što je definitivno plemenitiji cilj od pokušaja zaštite obične riječi brak.