Sinjski poučak za mlade

19_07_2012 / 12:57h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Ž. Šunjić
Sinjski poučak za mlade

Zahvaljujući svom zrelom pristupu rješavanju problema, promijenili su način na koji se okolina postavlja prema mladima u Sinju. Dogovorena je rasprava o Domu mladih i izlaganje projekta regionalnog srednjoškolskog centra...

Mlada, poletna ekipa sigurna u svoje ciljeve, okupljena u udrugama SUK i S.K.U.P., možda uspije svojim djelovanjem izmijeniti lice grada Sinja, a jedno je sigurno – zahvaljujući svom zrelom pristupu rješavanju problema, promijenili su način na koji se okolina postavlja prema mladima.

– Krajem 2009. godine skvotirali smo prostor bivše vojarne Ivaniš Nelipić, pošto su prostorije sinjskog Doma mladih u najmu i tamo nema mjesta za sadržaje koje stvaraju mladi – započinje priču Stipe Marasović, dipl.ing.arh. koji se nakon studija u Splitu vratio u rodni grad. – Ta vojarna je crna rupa u gradu, Sinjani ne znaju uopće što se nalazi unutra. Mi smo je otvorili javnosti, stvarali smo sadržaje kojima smo privukli ljude da uđu unutra – objašnjava Stipe.

– U tom smo skvotu osnovali udrugu SUK (Sinjska umjetnička komuna) i utemeljili časopis Uglas. Od samog početka smo komunicirali sa gradonačelnikom Ivicom Glavanom i dogradonačelnikom Zoranom Vujanovićem koji nam je izašao u susret i, uz odobrenje gradonačelnika, omogućio da imamo struju u tom prostoru, tako da više ne moramo nositi agregate – kaže Stipe.

Međutim, nedavno je Grad istupio sa odlukom da se na prostoru te bivše vojarne smjesti, suprotno odluci Vlade koja tamo vidi školu, gradsku upravu i školsku dvoranu – starački dom, zdravstvene ambulante i državne službe. – Taj prostor je na križanju dviju glavnih cesta, mislim da bi takav sadržaj bio primjereniji na nekoj drugoj lokaciji. Prije te odluke Grada nije se provela urbanistička analiza, nije bilo javne rasprave… Radi se o totalnoj prenamjeni prostora 2% površine grada! Želimo raspravljati uz argumente koje donese struka nakon provedene analize – ističe Stipe.

Prije nešto više od tjedan dana organizirali su tribinu pod nazivom Što s vojarnom? koja je potrajala gotovo tri sata. –Nije pitanje što staviti u vojarnu, nego što s vojarnom – ističe Stipe. Ivan Begonja predstavio je proces demilitarizacije u cijeloj zemlji, Stipe je izložio neke pokazatelje Cetinske krajine i samog grada koji bitno utječu na odgovor na pitanje u naslovu tribine, a gradonačelnik Glavan iznio konkretne podatke o donesenom DPU te govorio o prijelaznom razdoblju predaje vojarne gradu na upravljanje. Aktivisti Inicijative za Društveni centar iz Novog Sada, Tatjana, Nataša i Veselin, pričali su o problemima sa kojima se susreću – oni uopće nemaju komunikaciju sa svojim gradonačelnikom i oduševilo ih je što su Sinjani dobili struju u svom skvotu. Vito Perić,bivši voditelj doma mladih, izložio je kratku priču o Domu mladih prije no što je posve dan u koncesiju, te kazao kako postoji potreba za povratom Doma njegovoj prirodnoj namjeni. – Donijeli smo zaključak da treba raditi javne rasprave prije nego što se išta počne raditi. U Sinju ima još napuštenih, neiskorištenih objekata i planiramo nastaviti organizirati okrugle stolove na tu temu. Nakon ove tribine dogovorena je rasprava o Domu mladih i izlaganje projekta regionalnog srednjoškolskog centra na lokaciji vojarne. Strategija ne postoji, to je problem – rezimira Stipe.

S obzirom na to da grad površine većeg splitskog kvarta uskoro otvara drugu stanicu za tehnički pregled vozila, ima pet velikih trgovačkih centara, ali ni jednu noćnu vezu prema Splitu, teško je ne složiti se sa tom tvrdnjom. Nije ni čudo da se veliki broj mladih ne vraća nakon studija. Srećom, sada se stvara ekipa koja je odlučna da pokrene stvari.

– Ivaniš Nelipić nije jedina vojarna u gradu, postoji još i vojarna Kula, koja je bila i tema arhitektonsko urbanističke radionice na FGAG-u pod vodstvom prof. Ante Kuzmanića. Naš je stav da bi se obje vojarne trebale vratiti gradu na upravljanje, ali sa analitičkim, kritičkim i stručnim pristupom koji će biti medijski popraćen, a time će javnost biti uključena u svaku važniju odluku, jer to uostalom čini kvalitetnu urbanu i društvenu gradsku strukturu, a ne brzopotezne političke odluke – upozorava Stipe.
– Sljedeći je cilj dobiti natrag Dom mladih. Nema smisla graditi novi, a i narod je uvidio da mladima fali prostor, da rade kvalitetne stvari. Inicijativa je pokrenuta – kaže Stipe.

U vojarnu smjestiti srednjoškolski centar koncentriran oko drvne industrije

U prostoru bivše vojarne Stipe predlaže otvaranje regionalnog srednjoškolskog centra, uz učenički dom i gradsku dvoranu. – Ta škola mora biti samoodrživa u smislu svog programa koji prirodno pripada gemorfološkoj i klimatskoj situaciji kakvu ima grad Sinj. Moj konkretni prijedlog se koncentrira oko drvne industrije, ne samo jednog usmjerenja, nego kompletnog stručnog ljudstva unutar te grane industrije koja čini oko 8% državnog godišnjeg proračuna – ističe Stipe. – To je projekt za koji vjerujem da može otvoriti grad, privući ljude iz šire okolice i pomoći decentralizaciji Dalmacije.


U Sinju se deset godina događa i S.A.R.S.

Što se događa u Sinju provjerite iz prve ruke – od 19. do 21. srpnja održat će se deseti S.A.R.S. festival u organizaciji udruge S.K.U.P. (Sinjski kulturni urbani pokret) koji osim glazbenog programa na košarkaškom igralištu kod kina, gdje će, između ostalih, nastupiti Let 3 i Dječaci, aktivira prostor bivše vojarne događanjima poput gostovanja splitske Udruge KVART i Rječilišta pod vodstvom Irene Delonga. Detaljni program pogledajte na linku.