Split Film Festival, po 19. put

14_09_2014 / 15:47h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Martina Vuković
Split Film Festival, po 19. put

Festival je otvoren filmom Nešto mora puknuti, priči o ljubavi dva mladića. Kod selekcije osam dugometražnih fimova koji se natječu za festivalsku nagradu naglasak je stavljen na propitkivanje dubina ljudske egzistencije.

Međunarodni je festival novog filma Split Film Festival, unatoč smanjenim sredstvima, dočekao 19. rođendan. Otvoren je u kinu Central u subotu, 13.rujna, projekcijom švedskog filma Nešto mora puknuti, u režiji Ester Martina Bergsmarka. Ove godine festival traje 13. - 20. rujna i donosi hrvatske premijere svježe produkcije iz cjelog svijeta te mnogo nagrađivanih filmova.

U uvodu je dodjeljena festivalska nagrada talijanskom redatelju Michelangelu Frammartiniju, koji je zahvalio videoporukom sa juga Italije gdje traži lokacije za novi film. Nagradu je preuzeo redatelj i umjetnički direktor putujućeg festivala kratkih filmova Filmcaravan Travelling Shorts Fest Fabrizio Polpettini.

Festival je otvoren pobjednikom Rotterdam Film Festivala -priči o ljubavi dva mladića, Andreasa i Sebastiana u kojem se tokom filma budi djevojka Ellie. Film propitkuje konstruiranje rodnih identiteta te borbu unutar i izvan likova koji ni sami nisu sigurni što su. Izbjegavajući pretjeranu dramatiku i patetičnost film na pomalo poetičan način prati zaronjavanje lika u ženski dio identiteta dok se zbivaju oscilacije u odnosu dva protagonista.

– Filmom se očito htjelo poručiti da prihvaćanje ljudi drugačije spolne orjentacije može biti tegobno i za pojedinca i za društvo čak i u zemlji kao Švedska. Pohvalio bi odabir teme filma kojem malo nedostaje povezanost sa gledateljem pa bi ga ocjenio nešto lošije od Adelinog života, Canneskog pobjednika – rekao nam Mladen Slamić, jedan od posjetitelja, te dodao da se veseli i drugim filmovima na ovom festivalu kojeg je pohvalio zbog nepodilaženja publici. – Ne cilja se na puno publike i ne propagira samo američke blockbustere. Sjećam se da smo tu gledali Larsa Von Triera dok nije bio toliko poznat u cijelom svijetu.

Pozitvni dojam o filmu je imao i Marin Matković. – Svidjelo mi se što je provokativan film počevši od odabira teme do kadriranja. Za naše društvo je taman super da ga se malo pogura.

Kod selekcije osam  dugometražnih fimova koji se natječu za festivalsku nagradu naglasak je stavljen na propitkivanje dubina ljudske egzistencije. Osim uvodnog, moći ćemo vidjeti Atlas poznatog fotografa Antoina D´Agate, Moje slijepo srce austrijskog redatelja i glazbenika Petera Brunnera, Žena i rat japanskog redatelja Junichija Inoue, Melaza kubanskog redatelja Carlosa Lechuga, Kako nestati u potpunosti filipinskog redatelja Raye Martina, Otok kukuruza Georgea Ovashvilija te Unutarnji neprijatelj Yorgosa Tsemberopoulosa.

Također će se prikazati 38 filmova u konkurenciji kratkometražnih filmova. Kategorija Forum III predstaviti će filmove sa slikama života iz zemalja Trećeg svijeta, Gender nam donosi priče na rodnu tematiku a sekcija Odrazi prati rad i život manje poznatih umjetnika i redatelja. U Posebnom programu prikazati će se filmovi domaćih autora: Mreža solidarnosti Gilda Bavčevića, Sveci IvanaPerića i Pinokio Tome Šimundže.

Osim filmova na festivalu će se održati radionice, prezentacije i predavanja stručnjaka iz različitih područja na temu Nadzor i kako ga izbjeći, a biti će postavljena i video instalacija britanskog umjetnika Georgea Barbera The Freestone Drone koja tematizira nadzor i gubitak privatnosti u suvremenom svijetu.