SF priče čitane u Quasiju

14_11_2015 / 19:50h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
SF priče čitane u Quasiju

Posljednja književna Bookvica, održana 12. studenog u klubu Quasimodo, priredila nam je nešto malo drugačije i odvela nas u svijet SF-a i fantasyja.

Šarolika družina okupljena pod imenom Blade Runners, koju čine Jelena Marović, Branimir Vukovac, Ivan Barić, Klara Šimunović i Luka Krstulović, predstavila je publici, kroz kratke priče i glazbu, kako u Splitu diše ovaj žanr. Treba napomenuti i da je ova ekipa izabrala znakovito ime: Blade Runner je neo-noir SF film kultnog redatelja Ridleya Scotta iz 1982. godine, nastao prema romanu Sanjaju li androidi električne ovce? autora Philipa K. Dicka.

Prvo čitanje dopalo je dvadesetčetverogodišnju Jelenu Marović, diplomanticu pedagogije, hrvatskog jezika i književnosti, koja je na Bookvicu pristigla netom što je uspavala dijete.
- Iako se već dugo bavim pisanjem, SF nikad nije bio moj stil. Tek nedavno sam počela pisati na tom tragu, iako se ne može kazati da je riječ o klasičnom fantasyju – pojasnila je Jelena prije čitanja nekoliko odlomaka iz priče Terapija koja govori o čovjeku kojemu se počinju događat nadnaravne situacije zbog čega potraži pomoć. Pročitala je također posljednji (i jedini), ali vrlo slikoviti odlomak iz bezimene, još uvijek nedovršene priče o dvoje ljudi koji sami žive na nepoznatom mjestu.

Devetnaestogodišnja Klara Šimunović, studentica solo pjevanja, predstavila se u malo drugačijoj maniri. Ona je naime bila zadužena za glazbeni dio večeri, pa je između čitanja priča na klavijaturama odsvirala nekoliko glazbenih tema iz filma Blade Runner, kao što su Memories of Green,Tears in the Rain i Rachel's Song.

Četrdesetogodišnji Branimir Vukovac se pisanjem iz ljubavi prema SF-u i fantasyju bavi već dobra dva desetljeća.
- Ovaj žanr me privlači od osme godine života, još uvijek se sjećam prvih scena iz serije Dr. Who koja me zarobila. Nakon nje sam otkrio SF literaturu pa je nekako prirodno došlo da se i sam okušam u pisanju. Iako sam najstariji u našoj maloj grupi, uz ovu ekipu se svakako osjećam mlađe – zaključio je Branimir.

Pred okupljenima je pročitao ulomak iz futurističke priče Život je drugdje, te kratku pripovijetku o zmijama i njihovoj percepciji svijeta pod nazivom U krvi.

Ivan Barić, tridesetdvogodišnjak koji se pisanjem intenzivno bavi od svoje 18-e, ove je večeri preuzeo ulogu voditelja i moderatora, a predstavio se ulomcima iz fantasy priča A.B.I. te Koji je hodao ispod zvijezda, koja govori o čovjeku koji ima sposobnost dijeljenja svojih snova.

Iako peti član Blade Runnersa, Luka Krstičević, nije mogao prisustvovati događanju, po svojim kolegama je poručio slušateljima da „nikada ne prestaju tražiti i istraživati svemire, sve dok ne nađu onaj koji im savršeno odgovara“. Branimir je potom pročitao ulomak iz njegove pripovijesti Usred kotača.

Iako je atmosfera čitavog događanja bila pomalo akademska, kako je primijetila Jelena, nadamo se da nas više živosti i još više priča očekuje već na sljedećem druženju s ovom simpatičnom SF družinom.