Schengen-lista propituje granice

06_11_2014 / 13:21h  |  Autor: Tena Filipović  |  Foto: Fb
Schengen-lista propituje granice

Bračni par Ružić-Del Castillo otvorio je vrata svog doma u Splitu za osobe kojima je potreban izlazak iz Schengenske zone da bi produžili vizu.

Schengen list projekt je kojeg su pokrenuli bračni par Ružić-del Castillo, s namjerom da pomognu ljudima kojima je potreban izlazak iz Schengenske zone, kako bi produžili vizu. Viza se izdaje na tri mjeseca i nakon toga je neophodno napustiti Schengenski prostor, kako bi se steklo pravo na izdavanje nove. Uz troškove koje imaju pri kupnji karte takvi imigranti, ako se zateknu u Splitu, barem neće imati troškove smještaja. Naime Neli i Eric odlučili su im otvoriti vrata svog doma.

– Sve je počelo slučajno. Prijatelji iz Italije zamolili su nas da na nekoliko dana ugostimo njihovu prijateljicu koja je imala isti problem. Radilo se o nama potpuno nepoznatoj osobi, ali vrijeme koje smo proveli zajedno bilo je jako zanimljivo. Nakon njenog odlaska počeli smo razmišljati o projektu, a s obzirom da smo oboje umjetnici bilo nam je važno da projekt sadrži i umjetničku komponentu – ispričala je Neli, Splićanka koja se nakon 12 godina provedenih u Meksiku vratila u Split. Sa suprugom Ericom dijeli stan u Bosankoj 2, gdje je jedna soba rezervirana za imigrante. – Gost ima svoju sobu, ali zapravo sve dijelimo. Naša ideja je da on ravnopravno sudjeluje u obiteljskom životu, tako se i od njega očekuje da ponekad kupi namirnice i skuha ručak, ali za svoj boravak ne mora plaćati nikakvu naknadu – objasnila je Neli.

Šetnja gradom, upoznavanje gradske arhitekture i povijesti, ispijanje kave samo su neke od aktivnosti kojima će počastiti svog gosta, a tu je i obavezni odlazak u Atelije Perajica kako bi se napravio obiteljski portret. Naime, gost postaje dio obitelji, proširena obitelj te se uz dva sina, Luku i Pabla, obavezno nalazi na obiteljskom portretu.  – Obitelj je u Hrvatskoj vrlo kruta forma, no mi želimo pokazati kako se primajući gosta u kuću odvija dekonstrukcija familijarnog života. Obitelj nije genetska i krvna, već hibridna forma. Naša kultura je homogena i inzistira na isključivosti identiteta, no on nije takav. Ne postoji autohtoni identitet, svaki identitet je hibridan jer nastaje kao mješavina različitih karakteristika, nije stabilna konstrukcija već se stalno mijenja i gradi – ispričala je Neli, kojoj je ideja hibridnosti jako zanimljiva budući da i sama živi u hibridnom braku.

Eric i Neli upoznali su se u San Franciscu, a prije dvije godine Mexico City zamijenili su Splitom.  – Zanimljivo je promatrati svoju kulturu iz pozicije druge kulture, tada vidiš stvari koje su ti inače neuočljive, jer smatraš da se podrazumijevaju – istaknuo je Eric, kojem u Splitu najviše nedostaju - boje.  – Život u Meksiku obojen je intenzivnim bojama, građevine, odjeća na ljudima, pa čak i hrana puno su raznovrsnije i veselije obojeni – objasnio je.

Osim fenomena identiteta, projektom propituju i koncept granica. – Ideja Schengenske zone jest omogućiti lakšu migraciju, no pitanje je kojim ljudima. Naime, granice osim što uključuju one „unutra“, neizbježno isključuju one „izvana“. Tako stanovnici „Prvog svijeta“ mogu slobodno putovati po europskim zemljama, dok za ljude iz „Trećeg svijeta“ to postaje sve teže, kao posljedica ksenofobije, predrasuda i sve većih restrikcije „za one koji su drugačiji“. Geopolitičko podrijetlo i trenutak povijesti u kojem živite neizbježno vam određuju životne šanse – objašnjava Eric i za to daje možda najslikovitiji primjer:  – Nije isto s koje strane granice SAD-a i Meksika stojite. Osim što će vaš život izgledati drugačije, i pogled na granicu potpuno je različit: s jedne strane granica je porozna a s druge nepremostiva zapreka.

– Na ovaj način umjetnost dobiva i praktičnu svrhu. Nije primaran estetski oblik projekta nego njegovi drugi aspekti, primjerice etički i politički, te se time umjetnost približila prostoru aktivizma. Također projekt je transdisciplinaran, jer umjetnost zadire u razne discipline i dotiče se stvarnih društvenih problema, kao što je migracija, te otvara prostor za diskusiju i propitivanje – dodaju supružnici.

Do sada su imali posjetioce iz Meksika, no nadaju se i drugim nacionalnostima. – Po završetku projekta, kad Hrvatska postane dio Schengenske zone, napravit ćemo izložbu „obiteljskih portreta“ a nadamo se i objaviti knjigu – ističu te naglašavaju da ne primaju couchsurfere, turiste ili ilegalne useljenike već isključivo ljude koji moraju produljiti vizu.

Kontaktirati ih možete mailom [email protected] ili putem Facebook stranice.