Scena postoji, ali di je čut'

05_08_2014 / 14:25h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Mario Vidić
Scena postoji, ali di je čut'

Metalcima su premekani, drugima su prežestoki, a oni rade glazbu kakva njima odgovara. Splitski bend Continuum na sceni je pet godina a 8. kolovoza mogu se čuti na K.R.V.-u.

Metalcima su premekani, drugima su prežestoki, a oni rade glazbu kakva njima odgovara. Splitski bend Continuum na sceni je pet godina i u tom razdoblju nastupao je po gitarijadama, motorijadama i inim festivalima po Splitu i okolici te samostalno snimio i producirao album Iza zvijezda, koji objavljen krajem 2013. godine, a trenutno članovi intenzivno rade na novom albumu, s kojeg su već objavili tri pjesme.

Međutim, njihova priča započela je mnogo ranije, još 2000. godine, kada su Dario (gitara) i Sina (bas) osnovali bend Inhuman. – Kao Inhuman svirali smo dead metal i Dario je pjevao, pa smo odlučili pronaći pjevačicu i svirati blažu verziju svega toga. Međutim, kad smo našli Suzu, nije to ispalo baš toliko soft – smije se Sina, prisjećajući se kako je Suzanu vidio na jednoj gitarijadi kako pjeva, i odmah rekao To je ona!. Tako je nastao bend Trauma, koji je potrajao do 2007. godine i iza kojega je ostao demo album Dio vremena. –Stalno smo minjali bubnjare pa sam se i ja štufala– kaže Suze, sa čijim je odlaskom Trauma prestala postojati.

Sina je ponovno okupio bend 2009., uz novu pjevačicu Gloriu i bubnjara Tonija, koji je u bend doveo još jednog gitaristu – Valu, i tada mijenjaju ime u Continuum. S Gloriom su se publici predstavili na ST@rtu 2010. godine, a dogodine su na istom mjestom nastupali sa Suzom. – Sina mi je reka Dođi i neću te više nikad pilat da opet pivaš, pa sam došla na probu vidit bend, da me ostavi na miru. Svidili su mi se pa sam odlučila ostat – kaže Suze. U toj su postavi snimili demo album Iza zvijezda i nastavili svirati do prošle godine, kada je Tonči napustio bend a njegovo mjesto za bubnjevima preuzeo Vedran.

Na albumima se mogu pratiti promjene stila, novi utjecaji koji donose svježinu u zvuk, ali i proširivanje kreativne jezgre benda. – Na prvom albumu glazbu je radija uglavnom Siniša, tekstove Siniša i Suze. Na drugome smo, uz Sinišu, glazbu radili Tonči i ja, a tekstove Siniša i ja. Na svakom se albumu može čuti promjena, šta je i logično jer stvarno svašta slušamo – kaže Vale. Na novome albumu gostovala je Valina prijateljica Ivana i napisala tekstove za pjesme Priđi bliže i Uvertira a Sina ih je snimio i producirao u iznajmljenoj garaži koju dijele s bendom Forsworn.

Svi članovi benda su zaljubljenici u glazbu od malih nogu. – Ja sam pivala Nove fosile sa češljem ispred ogledala – smije se Suze. Da nije drugačije, teško da bi se i održali jer nitko od njih ne živi od glazbe. – Nalazimo se između poslova – komentira Sina. Kolika je predanost benda glazbi, možda najbolje ilustrira činjenica da je Suze vokale za novi album snimala dok se oporavljala od ozljede, sa Schanzovim ovratnikom. Prema njihovom iskustvu, splitski klubovi uglavnom zaobilaze lokalne bendove, i uvijek se vrte isti, provjereni bendovi. – ST@rt i Kocka jedina su mjesta gdje možeš vidit mlađe bendove – komentira Suze. – Postoji scena al nemaš je di čut – dodaje Sina. – Sa coverima možeš puno lakše i češće zasvirat – nadovezuje se Vale. – Naša muzika je ili za stat i slušat ili za sist i slušat, nije za cupkat i udri brigu na veselje. Ako nisi lud i pozitivan, nisi zanimljiv – zaključuje Suze. – Svirat u Zagrebu možeš ako ćeš gore ić usred tjedna o svome trošku; vikend ne možeš dobit jer nije nitko čua za tebe. Sad imamo skoro dvadeset pisama i dobro bi nam došao solo nastup da pokažemo sve – kaže Sina.

Na pitanje sa kojim bi se splitskim bendom mogli usporediti, nabrojali su par imena, ali se nisu mogli sjetiti ni jednoga koji je još aktivan! – Ako nam netko ne da uskoro šansu, vjerojatno ćemo se raspast, ili ko bend ili naša tijela – kroz poluzafrkanciju kaže Suze.

Continuum na drugoj večeri K.R.V.-a
Bend možete uskoro poslušati u Kaštel Lukšiću, gdje 8. kolovoza nastupaju u sklopu Kaštelanskih rock večeri.