Let's talk about rap

08_08_2015 / 00:07h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: YouTube/Screenshot
Let's talk about rap

Salt'N'Pepa je prva ženska rap skupina, najpoznatija po hitu Let's talk about sex. Promijenile su izgled hip hopa, a njihov najveći doprinos je taj što su utrle put ostalim ženskim skupinama na pretežito „muškom" terenu.

Posljednjih godina baš i nemamo prilike u medijima čuti rap i hip hop kao prije desetak godina. U moru elektroničkih nota, još k tome kombiniranih s istočnjačkim melosom, urbana glazba posustaje. Drugim riječima, najbolji je trenutak da se prisjetimo po mnogočemu povijesne grupe Salt'N'Pepa, prve ženske rap skupine.

Iza imena Sol i papar krije se trio iz Queensa, New York. Grupa je osnovana 1985. godine, a prava imena članica su Cheryl James (Salt) i Sandra Denton (Pepa). U prvoj postavi bila je i Latoya Hanson koja je kasnije, a prije objave prvog albuma bila zamijenjena Deidrom Roper (DJ Spinderella).

Počele su djelovati u vrijeme kada su velike izdavačke kuće nevoljko potpisivale ugovore s reperima zbog stava da je rap samo mušica tadašnjih glazbenika. Iz tog razloga većina rap umjetnika je bila pod okriljem nezavisnih izdavačkih kuća.

Prvotno ime grupe je bilo Super Nature pod kojim su debitirali s prvim singlom The showstopper kao odgovor na pjesmu Douga E. Fresha The show. Tu su iskoristile melodiju iz filma Osveta šmokljana (1984.). Nakon službene objave singla od strane jedne nezavisne kuće, The showstopper je postao skroman hit.

S uspjehom te pjesme promijenile su naziv u Salt'N'Pepa i potpisale ugovor kako bi snimile cijeli album. Producent je bio ujedno i njihov menadžer Hurby „Luv Bug“ Azor, s kojim su kasnije imale pravnih problema zbog optužbe da im ne isplaćuje dovoljno tantijema od pjesama.

Singlovi s albuma bili su My mic sound nice, Tramp i Chick on the side. Kada je DJ Cameron Paul napravio remix pjesme Push it, B strane singla Tramp, dobile su prvi veliki hit, zaslužan da album postane platinasti po prodaji, što ih je učinilo prvim rap izvođačem kojem je to uspjelo. Sam singl nominiran je za Grammy u kategoriji najbolje rap izvedbe.

Drugi album, A salt with a deadly pepa (1988.), donio im je tri hita: Shake your thang (ft. go-go band E.U.) Get up everybody i Twist and shout, a treći, Black's magic (1990.) dvije novosti: reperice su sad i producirale, a DJ Spinderella je po prvi put zapjevala.

Od 13 pjesama, 6 ih je pušteno kao singl: Expression, Independent, I don't know (ft. Kid N Play), Do you want me, Let's talk about sex (njihov najveći hit, kasnije obrađen i kao Let's talk about AIDS) i You showed me.

A blitz of Salt-n-Pepa hits bio je album s najvećim hitovima koji je sadržavao i nekoliko remixeva.

Very necessary (1993.) je najbolje prodavani album ženskog rap izvođača. Postao je platinasti pet puta što je značilo još jednu posebnost za ove rap dame, prve kojima je uspjelo imati multiplatinasti album. Sadrži hitove Shoop, Whatta man u suradnji s još jednom ženskom skupinom En Vogue (osvojile MTV Video Music Award za najbolji elektronski dance video, koreografiju i R&B video) i None of your business. Potonji im je donio nagradu Grammy za najbolju rap izvedbu. Pogađate: prva su ženska rap skupina s osvojenim zlatnim gramofonom.

Nakon raskida suradnje s producentom Azorom izašao je njihov peti studijski album Brand new (1997.). Zbog bankrota nove izdavačke kuće za koju su potpisale, morale su krenuti na turneju bez promocije i marketinga za što se inače brine izdavač. Slijedom toga, imale su dva manja hita R u ready i Gitty up. Iako ne toliko prodavan kao njegovi prethodnici, zadržao je status platinastog i zlatnog albuma.

1999. godine krenule su na turneju, a iduće im je objavljen album najvećih hitova u Europi. U trenutku kada ugovorom nisu bile vezane za snimanje novog albuma, Salt je odlučila izaći iz grupe s objašnjenjem da se zasitila glazbene industrije te da ne želi više biti dio nje. Službeno su se razišle 2002.

Dok je trajao prekid, Salt je ostvarila suradnju na remix verziji pjesme Shine Salt city six benda koja se našla na kompilaciji pjesama kršćanskog rapa i R&P (rhythm & praise) pjesmama; Pepa je napisala autobiografiju Let's talk about Pep i sudjelovala u jednom reality showu za slavne; Spinderella je vodila radijsku emisiju o staroj školi hip hopa i ponekad radila kao DJ u raznim klubovima.

Zbog emisije na VH1 Hip hop honors u kojoj su upravo one bile protagonistice 2006., po prvi put nakon šest godina su nastupile zajedno, otpjevavši s En Vogue njihov veliki hit Whatta man, što predstavlja i prvu izvedbu te pjesme uživo sa kolegicama. Iduće godine su obnovile grupu, a 2010. primile nagradu I am hip hop icon award.

I danas nastupaju, ali bez novih projekata.
Salt'N'Pepa su promijenile izgled hip hopa: nosile su oskudnu odjeću te iskreno izražavale liberalne stavove o muškarcima i seksu. Najveći njihov doprinos rap kulturi je taj što su utrle put ostalim ženskim skupinama na pretežito „muškom“ terenu.