Sadašnjost i budućnost kulture Splita

05_03_2015 / 19:28h  |  Autor: Darko Čop
Sadašnjost i budućnost kulture Splita

Porazna činjenica za dio splitskih kulturnjaka jest da je velik broj prijavljenih projekata diskvalificiran ili zbog neispunjavanja obveza iz prošlih godina ili zbog manjkave dokumentacije propisane natječajem.

U gradskoj vijećnici Grada Splita održana je konferencija za novinare putem koje je javnost informirana o dvije važne teme za sadašnjost i budućnost kulture na području Splita - predstavljanje rezultata natječaja za programe javnih potreba u kulturi Grada Splita i Nacrt strategije kulture Grada Splita 2015 - 2025.

Veliki je broj projekata diskvalifiran

Prije no što su predstavnici pojedinih Vijeća u kulturi iznijeli podatke o programima prijavljenima u područjima za koja su Vijeća nadležna, pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Siniša Kuko naglasio je još jednom autonomiju Vijeća u evaluaciji pristiglih programa i apsolutno prihvaćanje liste odabranih programa koje Vijeća u kulturi dostavljaju gradskoj službi. Ukupno je za programe javnih potreba u kulturi u proračunu Grada Splita osigurano nešto manje od tri milijuna kuna, preciznije 2 978 550 kn.

Zajednički zaključak sva četiri Vijeća u kulturi i prilično porazna činjenica za dio splitskih kulturnjaka jest da je velik broj prijavljenih projekata diskvalificiran ili zbog neispunjavanja obveza iz prošlih godina ili zbog manjkave dokumentacije propisane natječajem. Vijeće u kulturi za kazališnu i glazbeno-scensku djelatnost iz navedenih je razloga iz procedure evaluacije odbacilo čak 40% pristiglih projekata, dok je Vijeće u kulturi za knjigu, nakladništvo i knjižničnu djelatnost bilo čak i bliže brojci od 50% diskvalificiranih programa, što je zabrinjavajući podatak ali i pokazatelj odlučnosti da se Vijeća drže kriterija propisanih natječajem.

FMFS i Split Film Festival podržavaju se s po 100 000 tisuća

Predstavnik Vijeća u kulturi za film i medijsku djelatnost Veljko Popović izvijestio je da je za ovo područje natječaja pristiglo 73 projekata (ukupne vrijednosti nešto manje od 4 milijuna kuna) od čega je za (su)financiranje odabrano njih 20. Od te brojke 8 projekata odnosi se na filmove (različitih žanrova i formata) koji će, temeljem suradnje Grada Splita i HAVC-a, biti financirani s ukupno 370 000 kn (iz oba izvora jednakim iznosom). Ove godine dva značajna filmska festivala, Festival Mediteranskog Filma Split i Split Film Festival, podržat će se istim iznosom od 100 000 kn.

Književnicima i dodatan poticaj

Vijeće u kulturi za knjigu, nakladništvo i knjižničnu djelatnost, prema riječima Senke Mrduljaš Pezzi, zaprimilo je 76 programa od 45 predlagatelja ukupne tražene vrijednosti od 2 milijuna kuna. Vijeće je od navedene brojke za (su)financiranje odabralo 23 programa od čega će se 8 projekata financirati u potpunosti u skladu s priloženim proračunom. Ukupan iznos potpore za ovo područje natječaja je 353 550 kn. Vijeće u suradnji sa službom za kulturu priprema i dodatan poticaj književnicima u vidu godišnje nagrade koja će ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti zaživjela iduće godine te bi nagrađeni autor/ica dobio/la nagradu od 10 000 kn ali i ne manje vrijedno, tisak dijela o trošku Grada Splita.

900 000 kuna za 56 kazališnih i glazbeno-scenskih programa

Maja Vrančić, ispred Vijeća u kulturi za kazališnu i glazbeno-scensku djelatnost, istakla je da članovi ovog Vijeća aktivno i u kontinuirano prate programe i aktivnosti koji su pod njihovom nadležnosti što im omogućuje uvid u potrebe i potencijale kazališne i glazbene scene u Splitu. Ukupna potpora programima koje je dodijelilo Vijeće iznosi 900 000 kn za 56 odabranih programa od ukupno 111 zaprimljenih.

Muzejsko-galerijska i likovna djelatnost

Vijeće u kulturi za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost dodijelilo je potporu za 41 odabran program u ukupnom iznosu od okruglih 500 000 kn. Zaprimili su 95 prijavnica od kojih je njih 28 ocijenjeno kao nedovoljno kvalitetni. Nives Matijević je istaknula i da ovo Vijeće nikada nije odlučivalo o potpori organizacije World Press Photo izložbe u Splitu već je za to nadležan Ured gradonačelnika.

Predstavnici Grada već dulje vrijeme ističu činjenicu da se od prošle godine s predlagateljima programa javnih potreba u kulturi kojima su odobreni projekti potpisuju ugovori čime se korisnike stavlja u povoljniji položaj u odnosu na prethodna iskustva kada su se sredstva za odobrene programe isplaćivala kao donacije i da je uvođenje ugovora uvedeno na traženje korisnika koji su tu potrebu isticali putem javnih događanja organiziranih većinom od strane Platforme Doma mladih. Podatkom o brojkama diskvalificiranih projekata zbog neispunjavanja ugovornih obveza s početka teksta (od koje dio otpada i na one diskvalificirane zbog manjkavosti projektne dokumentacije) potvrđuje se i onaj dio argumentacije korisnika sredstava da se uvođenjem ugovora kao akta kojim se definiraju obveze obje uključene strane pored korisnika štiti i Grad kao pružatelj potpore.

Zaključak o Planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici dostupan je na linku a znatiželjnici imaju priliku na jednom mjestu pročitati i mišljenja Vijeća o zaprimljenim programima.

Nacrt kulturne strategije Grada Splita 2015. - 2025.

Drugi dio konferencije za novinare bavio se Nacrtom kulturne strategije Grada Splita 2015. -2025. Zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević u uvodnom dijelu istaknuo je da će javna rasprava o Nacrtu kulturne strategije trajati 3 tjedna. U izradi nacrta strategije sudjelovalo je 70-ak kulturnih djelatnika i oko 150 organizacija i institucija. Na temelju strategije izrađivat će se akcijski i provedbeni planovi te će strategija predstavljati temelj za prijavu projekata na europske fondove. Igor Baković, savjetnik gradonačelnika za kulturu i znanost, predstavio je kulturni strategiju kao prvi takav dokument koji je Grad Split izradio u posljednjih 25 godina i ponos što je upravo kultura područje u kojem se izrađuje jedan sveobuhvatni strateški dokument.

Ponovio je informaciju da će javna rasprava trajati 3 tjedna počevši od danas te je pozvao sve pojedince i predstavnike organizacija i institucija da se uključe u javnu raspravu i pridonesu kvaliteti sadržaja. Od danas svi zainteresirani mogu konzultirati sadržaj Nacrta kulturne strategije na Internet stranici Grada Splita te putem obrasca ponuditi svoja mišljenja i komentare o pojedinim područjima strategije. Internetska rasprava odnosno mogućnost slanja komentara i stavova plod je i zagovaranja od strane Platforme Doma mladih za ovakav način sudjelovanja zainteresirane javnosti koji omogućuje pisani trag sudjelovanja i zahtjeva od strane organizatora (odnosno Grada Splita) obradu pristiglih komentara i javno očitovanje o pristiglim komentara- prihvaćaju li se u potpunosti, djelomično ili se ne prihvaćaju. Za procesuiranje odnosno javno očitovanje o pristiglim komentarima zadužen je kreativni tim koji je i izradio Nacrt strategije. Pored internetske rasprave najavljene su i dvije javne rasprave u vidu javne prezentacije/javne tribine od kojih će se jedna održati u Hrvatskom narodnom kazalištu a druga u prostoru Doma mladih. Ono što je u ovom trenutku izostalo a za čim je, s obzirom na zanimanje javnosti i od strane Grada prolongiranje objave samog Nacrta, postojala potreba je i kratko predstavljanje sadržaja Nacrta kulturne strategije. Ponuđen je tek kratki osvrt da strategija predstavlja svojevrsno mapiranje institucionalne i izvaninstitucionalne kulture grada, ukazuje na važnost kulture dijaloga koji nam u društvu kronično nedostaje i predstavlja deblokiranje svih potencijala koje Split ima. Ostaje nam detaljno proučiti sadržaj nacrta i uključiti se u sve dostupne oblike rasprave kako bi do 10. travnja odnosno sjednice Gradskog vijeća i njenog usvajanja (valjda) kulturna strategija sadržavala što više inputa od strane što većeg broja aktera splitske kulturne scene.

Nacrt kulturne strategije Grada Splita 2015. - 2025. može se pronaći na linku.