S Playdramom u Barcelonu

09_06_2015 / 11:08h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Martina Melvan
S Playdramom u Barcelonu

- Željeli smo ukazati na činjenicu da čovjek često radije bira ostati u poznatim okolnostima koje bi za njega mogle biti pogibeljne, nego se zaputiti u nepoznato – pojasnio je redatelj Elvis Bošnjak poruku nadolazeće premijere Barcelona.

Polaznici pete godine Glumačkog studija PlayDrama pozivaju gledatelje na autobus za Barcelonu. Naime, ovog četvrtka i nedjelje (11. i 14. lipnja) imate priliku u amfiteatru Doma mladih, s početkom u 21 sat, pogledati premijeru improvizirane predstave Barcelona.

Riječ je o priči koja započinje tako da se desetak nadobudnih i pomalo hiperaktivnih putnika ukrca na autobus koji bi ih trebao iz Splita dovesti do Barcelone. Kako vožnja kreće, svi gotovo uglas uzbuđeno dijele vlastita iskustva i znanja o tome što ih očekuje, a baš kada pomislite: Pa za nešto slično sam se jednostavno mogla isto tako ukrcati u bilo koji Prometov bus prije jutarnje školske smjene, neobične počnu se događati neobične stvari – bus staje na nepoznatom mjestu, a putnici ga odbijaju napustiti.

Barcelona po uzoru na Anđeo uništenja

Redatelj Elvis Bošnjak obrazložio je kako je uopće nastao koncept za ovu predstavu, te koja je ideja stoji iza čitave priče.
- Kao do svega i svačega u životu, i do Barcelone je došlo slučajno. Nakon što smo završili s Ilijadom, počeli smo proučavati glumu na filmu u raznim stilovima i estetikama. Pri tome smo nekako zapeli na filmovima Luisa Buñuela, posebice na Anđelu uništenja u kojem ljudi iz nekog razloga ne mogu izaći iz jedne sobe. Taj trenutak predstavlja svojevrsnu kritiku buržoazije, a mi smo kroz Barcelonu to pretvorili u suvremenu priču. Željeli smo ukazati na činjenicu da čovjek često radije bira ostati u poznatim okolnostima koje bi za njega mogle biti pogibeljne, nego se zaputiti u nepoznato – pojasnio je.

Glumci improviziraju čitavu priču

Također je istaknuo da je ideja improviziranog scenarija nešto novo na splitskoj kazališnoj sceni, iako u početku uopće nisu krenuli s namjerom da stvore djelo ovog tipa.
- U čitavoj predstavi nemamo zapisan ni jedan dijalog. Imamo samo osam scena koje se igraju i glumci znaju kada se u njih prelazi, no unutar njih glumci direktno improviziraju čitavu priču. To nam doduše nije bio početni plan, ali kako smo kroz vježbe savladavali razne tehnike improviziranja, iz njih su izlazile priče koje smo spajali i sklapali, a iz toga su se onda rađali nekakvi karakteri u grubim crtama. U nekom trenutku smo pokušali zapisati jedan dio, no shvatili smo da je puno izazovnije pokušati sve pretvoriti u kompletno improviziranu predstavu. To je izuzetno teška disciplina jer priča treba ostati jasna i slijediti njezin tijek bez da se izgubi atmosfera – komentirao je Bošnjak.

Za glumce koji će izvršavati ovaj zahtjevan zadatak nije imao ništa drugo nego riječi hvale, naglasivši da je riječ o scenski izrazito pismenim osobama.

Uloge u Barceloni igraju Ana Babić, Marina Bojić, Viviana Bojić, Laura Bošnjak, Roko Bulić, Mrđana Čagalj, Kristina Đanić, Lara Jerončić, Sandra Karuza, Mijo Kevo, Marija Klanac, Iris Lučić, Vana Miličević, Antonela M. Gradski, Marija Ninčević, Tina Oreilly, Damir Palada, Bruna Radić, Mirjana Ševo, Iva Šimić, Jurica Škalabrin, Vanja Viculin, Tabita Vidović, Vesna Vukman, Mirko Vuletić i Donat Zeko.

Osim Barcelone, PlayDrama u sklopu završne izvedbe Studija donosi i druge predstave. U subotu će s početkom u 20 sati treća i četvrta godina odraslih izvesti Agamemnona. U nedjelju u 18 sati možete pogledati Puškinovu Bajku o ribaru i ribici u izvedbi djece s druge i treće godine škole glume, dok će srednjoškolci pripremiti također Puškinovu Bajku o mrtvoj carevni.