S faxa na posao, a prije u Dublin

06_05_2013 / 22:33h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: privatna arhiva
S faxa na posao, a prije u Dublin

Dobili su priliku u Irskoj steći nova iskustva i primijeniti svoja fakultetska znanja. Osam tjedana obavljali su stručnu praksu u Dublinu i to nezaboravno iskustvo preporučuju svima, posebno nezaposlenim mladim ljudima.

Diplomirana ekonomistica Ana Crnac i prvostupnik ekonomije Tomislav Rendula dobili su priliku u Irskoj steći nova iskustva i primijeniti svoja fakultetska znanja. Osam tjedana obavljali su stručnu praksu u Dublinu, a s nama su nesebično podijelili svoju irsku avanturu koju su realizirali kroz projekt Poslodavci stižemo.

Bebrinska udruga mladih se 2012. godine sa projektom prijavila na natječaj potprograma Leonardo da Vinci kojeg Agencija za mobilnost i programe Europske unije provodi u sklopu najvećega programa EU u području obrazovanja – Programa za cjeloživotno učenje. Kako navode, ciljevi projekta su mnogobrojni. Prije svega, radi se o osobnom razvoju tj. poboljšanju stručnih znanja, vještina i sposobnosti, posebno jezičnih i socijalnih kompetencija.

- Budući da u obitelji imam stolarski obrt, ovo mi je bila idealna prilika da se upoznam s europskim standardima, načinima prodaje, ali i menadžmentom tvrtke. Iznimno su bili zadovoljni mojim radom i poznavanjem područja posla, što me dodatno motiviralo – priča Tomislav o radu u tvrtki Higginbotham Furniture, koja se bavi proizvodnjom, preradom i prodajom namještaja.

Ana je radila u humanitarnoj udruzi Make it happen i kaže kako je, osim tekućih uredskih poslova, sudjelovala u organizaciji humanitarnih događaja i tekućih projekata, što joj je pružilo priliku da puno toga nauči te primjeni u radu svoje udruge.

Opisala nam je i život izvan prakse. – Oboje smo bili smješteni u irskim obiteljima i imali priliku iskusiti pravu irsku svakodnevicu. Obitelji su bile zadužene za pripremu triju obroka, brigu o pranju odjeće i sl. Smještaj, prehrana i javni prijevoz financirani su iz projekta. Obje obitelji su bile jako gostoljubive, vozili su nas čak i u obilaske. Naravno, ovo simpatiziranje je bilo obostrano. Kažu da smo mi Hrvati slični njima, spremni na društvo i zabavu.

Da prijateljstvo nije završilo povratkom u Hrvatsku, svjedoči nam ovaj dvojac otkrivanjem dogovorenih posjeta irskih obitelji Hrvatskoj, ali i njihovim planovima povratka u Irsku. Ono na čemu sada Ana i Tomislav sada rade je motiviranje mladih na suradnju i uključivanje u Program cjeloživotnoga učenja, s ciljem da svaki od uključenih pruži svoj doprinos razvoju lokalne zajednice. Nadaju se kako će im dodatna edukcija, radno, kao i životno iskustvo i stečeno samopouzdanje pomoći pri zapošljavanju, posebno ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Ovo nezaboravno iskustvo preporučuju svima, posebno nezaposlenim mladim ljudima. Stoga, ako ste jedan od takvih, učinite nešto za sebe već danas!