Rolin Humes osvojio ST@rt

09_05_2014 / 13:11h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Martina Vuković
Rolin Humes osvojio ST@rt

Na ovogodišnjem ST@rtu nažalost nismo svjedočili ničem revolucionarnom, nekakvom zametku novog pokreta i svježih ideja, ali je potvrđena činjenica da demo bendova ima. Simpatije i publike i žirija osvojili su riječki Rolin Humes.

Finale ST@rta privukao je veliki broj članova i simpatizera splitske demo scene koji su u srijedu navečer napunili gornji kat kluba O'Hara gdje su se za pobjedu na festivalu natjecala četiri demo benda. Prošlogodišnja pobjednica Lovely Quinces dobila je nasljednike – simpatije i publike i žirija osvojili su riječki Rolin Humes koje je splitska publika nedavno imala priliku bolje upoznati na zatvaranju koncertne sezone Split Circusa.

>> Bez dileme: Lovely Quinces!

Publiku je oko 22:30 pozdravio, kao prethodnih 11 tjedana, Ivan Špar, voditelj projekta, te najavio prvi bend večeri – Space in Space, koji su u sljedećih pola sata publici predstavili svoj progresivni art-pop-rock. Ako ih niste poslušali uživo, provjerite kako zvuče na Bandcamp stranici.

Sljedeći su nastupali jazz-swing kvintet Repassage sa kojima je, kako se čini, tonac imao popriličnih problema: mikrofonija, mutni kanali, konstantno ispadanje instrumenata, popraćeni tišinom iz monitora, definitivno nisu bili uvjeti u kojima se bend može predstaviti u najboljem svjetlu ali simpatična pjevačica/kontrabasistica Jelana zadržala je vedri duh. – Amo pljesak za mikrofoniju – predložila je u jednom trenutku. Bend možete pratiti na službenoj Facebook stranici.

Dašak old school heavy metala i inavaziju momaka i djevojka u crnom na plesni podij donijeli su zatim iskusni peteročlani Forsworth, bend sa uvjerljivo najdužim scenskim stažem – od njihovog osnivanja prošlo je deset godina, te su izveli i neke pjesme koje su bile dobro poznate publici.

Posljednji su se publici predstavili Rolin Humes, četveročlani pop-rock-blues bend koji za sebe kaže da je iz Rijeke, premda su dvojica svirača iz Siska, te po jedan sa Korčule i Malog Lošinja. Bolje ih možete upoznati na linku. Oduševljenje benda i publike bilo je uzajamno: publika je neumorno aplaudirala a pjevač je izrazio nadu da će uskoro ponovno nastupati u Splitu.

Želja im se i ostvarila u izrazito kratkom roku – nakon probrojavanja glasova, Špar je proglasio da su drugo mjesto i besplatne termine u prostoriji za vježbanje i snimanje FREGATA 61 zaslužili Space in Space, dok su se za prvo mjesto (pravo na snimanje EP-a (maxi singla) bez novčane naknade pod producentskom palicom Dean Clea Brkića u glazbenom studiju sponzora Festivala i snimanje video spota za jednu od pjesama sa EP-a u režiji Vojana Koceića) bez ikakve sumnje usuglasili i publika i žiri u stastavu Dean Clea Brkić, Toni Silobrčić, te Jurica Ugrina, te ga dodijelili bendu Rolin Humes. Stoga se simpatična četvorka ponovno popela na pozornicu kako bi svirkom zahvalili publici.

Na ovogodišnjem ST@rtu nažalost nismo svjedočili ničem revolucionarnom, nekakvom zametku novog pokreta i svježih ideja, ali je potvrđena činjenica da demo bendova ima, i da itekako sviraju i vježbaju, ali se uglavnom nemaju gdje pokazati. ST@rt im pruža taj nulti uvjet, taj prvi korak prema široj publici koji nemaju kako napraviti, i u tome je njegova najveća snaga i smisao. Tko je osvojio prvo mjesto, na koncu, sporedna je stvar, pitanje je tko će u najboljoj mjeri uspjeti kapitalizirati medijsku pozornost koju su dobili sudjelovanjem na festivalu.