Rodijaci u Lori

Rodijaci u Lori

U ovoj jednosatnoj komediji s dva lica, Stipana i Matišu glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji potpisuje i režiju.

Gastarbajteri iz pera Petra Miloša na duhovit način oslikavaju vrijeme u kojem živimo i razdoblje rata koje je iza nas, kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji, napola nepismeni i bez znanja, rade u Njemačkoj. Događanja počinju kad jedan od njih dvojice dobije odbijenicu za penziju...

Predstava autora Petra Miloša će se održati u Domu HV-a u Lori 12. listopada u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 70 kuna potražite na eventim.hr, kioscima Tiska, mjenjačnicama Exclusive Change, Kompas, Petrol benzinske i na blagajni Doma HV Lora od 18 sati.

Odličana i duhovita predstava od prve scene kod gledatelja izaziva smijeh, pa do kraja dok se zastor ne spusti.
"Nakon ove predstave odlučio sam napisati još dvije verzije ‘Rodijaka’. Jedna će biti bošnjačka i zvat će se ‘Jarani’, a druga srpska ‘Burazeri’. Sve na isti ovaj kalup, jer se ova predstava može prilagoditi bilo kojem narodu. Nema naroda koji nema svojih nevolja, što bi rekao Kikaš, niti ima čovjeka bez muka - rekao je sada već pokojni autor Petar Miloš."
Jedan od razloga što su se odlučili na ovaj tekst, kaže Njirić, je i taj 'što je autor teksta, gospodin Petar Miloš, normalan i kvalitetan pisac, koji ne doživljava histerične napade, poput velikog broja njegovih kolega'.

Barnjak kaže kako su se na predstavu odlučili jer je to glumačka predstava. "U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovom talentu i zanatu, njegovom osjećaju za publiku, njegovom šarmu i iskustvu" - rekao je Barnjak.
Kaže kako izvedbu glumaca i predstavu gotovo jednako dobro s pozitivnim emocijama reagiraju svi, od djece pa do staraca, neovisno o školskom obrazovanju i pripadnosti ovim ili onim društvenim statusima ili skupinama. Glumci kažu kako su se na samostalni projekt odlučili najviše iz razloga jer im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji te iz razloga jer su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim institucijama.

"Danas živimo u siromašnijem vremenu i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nada u bolju budućnost. Živimo u vremenu kada se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao stoka, roblje, stoka sitnog zuba, glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije" - rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili su urušavanje
moralnih i kulturnih vrijednosti.

"Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju" - ističu na kraju glumci u predstavi.

Info zona Facebook