Re:generirane izvedbe oduševile!

07_10_2013 / 13:23h  |  Autor: Matea Klarić  |  Foto: Rene
Re:generirane izvedbe oduševile!

U toplom i ugodnom sjećanju ostat će devete Runjićeve večeri mnogobrojnoj publici splitskog HNK-a, čiji je pljesak lomio re:generirane izvedbe nešto manje poznatijih Runjićevih tekstova.

Među prepoznatljivim nagradama što ih je Split iznjedrio svakako se nalazi i glazbeni pokal koji nosi ime Zdenka Runjića. Sinoć je taj pokal, deveti po redu, imao priliku zauzeti mjesto u nečijoj komodi, srcu te pretincu za uspomene. No, u toplom i ugodnom sjećanju ostat će devete Runjićeve večeri i mnogobrojnoj publici splitskog HNK-a čiji je pljesak lomio re:generirane izvedbe.

Ovogodišnja večer, zgodnog naziva večer regeneracije, pripremila je repertoar od nešto manje poznatijih Runjićevih tekstova. To je, naime, pobudilo čak i prijevremeno negodovanje kod nekih no, kao što obično biva s onima koji trče pred rudo, ubrzo su promijenili mišljenje. Tome je vjerojatno pogodovao i Damir Kedžo, koji je otvorio večer i zbilja potvrdio svoju neopravdanu etiketu Kedžo je skroz iznenadio!, nadajmo se posljednji put. Zavidne vokalne i interpretativne sposobnosti pokazali su još neki stari i novi gosti, među kojima je višestruki veteran Runjićevih večeri Marko Tolja, zatim Ivana Kindl, Bojana Stamenov, Ivana Rushaidat, Iva Ajduković, Vanda Winter, Maja Posavec, mlade glazbene tele-zvijezde Yness Huskić, Carla Belovari i Franka Batelić, Matija Cvek, Mario Huljev, J.R. August te The Frajle, kao šećer na kraju.

Posljednje četiri dame objedinjene pod nazivom The Frajle još su jednom počastile Splićane svojom izvedbom, no ovog puta doslovno su ih oborile s nogu - osim pokalni su Galeb odnijele kući u daleku Srbiju baš one. Efektna izvedba hitova Meni trebaš ti i Našoj ljubavi je kraj čak je nekoliko puta bila pomiješana s ovacijama i pljeskom kojim je zabezeknuta publika nagradila dame. Zabezeknute su bile pomalo i cure koje nisu mogle skriti oduševljenje nagradom. Zasluženo.

Jednak efekt izazvale su i neke druge izvedbe. Skoro pa dosadno besprijekoran Tolja raznježio je sveukupnu populaciju već samom svojom pojavom. Čak i ako su isključivo žene aplaudirale prije same izvedbe, aplauzu su se poslije izvedbe zasigurno pridružili i muškarci. Možda ne euforičnim pljeskom poput ljepšeg spola, ali svakako čvrstim i odrješitim, jer je Marko, kao i uvijek, zbilja vladao scenom. Scena se pokorila i završnom triu - Ivani Kindl, Bojani Stamenov i živahnom Mariju Huljevu koji su zatvorili ceremoniju hitom Što učinila si ti. Ono što su učinili bilo je zbilja spektakularno. Potreskivanje sjedališta izazvano skakutanjem u sjedećem položaju kod publike, kao i topla reakcija na pojavu najvećeg Runjićevog galeba Olivera Dragojevića na pozornici, dokazala je gdje se nalazio fokus sveukupne pažnje. Opet, zasluženo.

Kao i prethodnih godina, i ove smo godine imali priliku pogledati niz pučinu i sjetiti se sigurne glazbene luke i utočišta svakog glazbenog galeba. Sinoć su svi prisutni još jednom pozdravili kapetana Runjića i zaželjeli mu mirno more do sljedećeg susreta, koji će ujedno značiti i prvu dvoznamenkastu, desetu obljetnicu.