Raznolikost Malog Marulića

14_04_2016  |  Autor: M. A.  |  Foto: Jelena Popić
Raznolikost Malog Marulića

Na 9. izdanju Festivala Mali Marulić publika je imala priliku gledati zaista raznolike predstave, a Festival će "rasplet" imati danas, 14. travnja, kad će se proglasiti najbolja predstava i kad će se gledati predstava Duga.

Kako su selektor 9. Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić Tomislav Zajec i ravnateljica Festivala i Gradskog kazališta lutaka Split Marija Tudor i najavili, ovogodišnje izdanje ovog raznoliko je i po formi i po sadržaju.

Na Festivalu koji traje od 11. do 14. travnja publika je dosad imala upoznati obradu različitih tema, kao i različita režijska i dramaturška rješenja. Prvi je termin prvog dana Festivala bio rezerviran upravo za GKL-ovu predstavu – Moj prijatelj Mačkodlak, vizualnu i glazbenu čaroliju u režiji Ivana Plazibata. Festival je svečano otvoren u popodnevnim satima, kad su proglašena tri najbolja dramska teksta za djecu i mlade: Magnus Hane Veček koji obrađuje temu s kojom se rijetko koji autor za djecu i mlade hvata u koštac – smrt, zatim Kradljivica ključeva Marte Mehovec de Carvalho, inspirirana fantasy svijetom, i Stonoga Goga Andrijane Grgičević kao, riječima jednog od članova žirija Jasena Boke, šarmantan i vješto napisan tekst o jednoj simpatičnoj Stonogi. Uslijedila je zatim predstava zagrebačkog Kazališta Smješko Moja obitelj i jedan jež Gradskog kazališta Scena iz Gorice koja se, u režiji Ivane Boban, uhvatila u koštac s temom posvajanja.

Drugog dana Festivala Neispričana Bajka Gradskog kazališta Scena Gorica (autorski projekt Radovana Ruždjaka, Aleksandre Naumov i Damira Klemenića) ispričana je u tri termina. Nesvakidašnja je to predstava u kojoj se govori primarno pokretom i u kojoj se obične vrpce vješto pretvaraju u različite geometrijske oblike, glazbene instrumente, čak i u zmaja i u kojoj tek spremnost na avantura otvara mogućnost da se vrati ono nešto davno izgubljeno (a o čemu je riječ – svaki je gledatelj mogao ispričati sam sebi) i da, što je možda i važnije, to nešto podijeli s bliskom osobom.

Trećeg dana publika je imala priliku gledati dvije predstave. U Gradskom kazalištu mladih gledala se predstava U potrazi za dijamantnom suzom u izvedbi Gradskog kazališta Požega (autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića). Dok se u GKM-u odvijala ova slavonska kung-fu komedija na paravanu i dok je jedan hrabri bećar prokopavao put do Kine kako bi, naoružan samo kulenom i pjesmom, pomogao prijatelju, u GKL-u se mogla gledati predstava Hrabrica zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica (u režiji Darija Harjačeka) o jednom bojažljivom Perici koji uz pomoć svoje sjene pobjeđuje strah i mrak i spašava jutarnju zoru.

Danas, zadnjeg dana Festivala, izvedena je dinamična i energična predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka – Trsatski zmaj (autorski projekt Davida Petrovića i Alexa Đakovića inspiriran pričom Velida Đekića) u kojoj se pred publikom rasplitao nastanak grada Rijeke i u kojoj je naizgled junak Trsatski zmaj, no zapravo su to riječki građani. 

Osim predstava, i mali i veliki mogli su posjetiti i i slušaonice radio-igre za djecu. Som na cilome svitu i Ti si meni kao ona šalica slušale su se 12. i 13. travnja. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića 13. je travnja održana čitaonica nagrađenih dramskih tekstova Magnus i Kradljivica ključeva, i to u izvedbi studenata splitske Akademije.

Tematska i strukturna raznolikost ovogodišnjeg Malog Marulića svoj će rasplet doživjeti danas u 19 sati, kad će se proglasiti najbolja predstava Festivala, a zatim će se gledati Duga u režiji Tamare Kučinović.

Žiri Festivala

Žiri Festivala čine dramaturg i dramski pisac Ivor Martinić, redateljica Renata Carola Gatica te scenografkinja i kostimografkinja Lina Vengoechea, a jednu nagradu dodijelit će i dječji žiri sastavljen od učenika od prvog do petog razreda splitskih osnovnih škola: Korina Klarić, Robert Kovačević, Lovre Kaleb, Ula Reić i Laura Zoraja.