Šok i nevjerica: Žene u ragbiju!

23_03_2012 / 18:23h  |  Autor: Ada Reić  |  Foto: Maja Prgomet
Šok i nevjerica: Žene u ragbiju!

- Šok i nevjerica kad me vide – smije se Ada. Njena je ljubav prema ragbiju započela prije četiri godine. Žene u ragbiju u Splitu su još uvijek novost, iako ženska populacije Nade već četiri godine uspješno igra.

agbi je nasilan sport koji mogu igrati samo muškarci. Nabildani alfa mužjaci ludi za krvlju protivnika, opremljeni kacigama i štitnicima, za cilj imaju oboriti što više protivnika. Žene ne mogu igrati ragbi, a ako ga igraju onda su te žene muškobanjaste i agresivne.

Ako se slažete s potonjim, onda znajte da ste rob klasičnih stereotipa i zabluda o ragbiju i ragbi igrači(ca)ma. Ada Tanasković dvadesetogodišnja je kapetanica, livi stup i vjerna igračica ragbija u Rugby Klub Nada Split. Ova je studentica splitskog Prehrambenog inženjerstva ženstvenija i nježnija nego mnoge djevojke, a postojeće predrasude je svaki put od srca nasmiju.

- Šok i nevjerica kad me vide – smije se Ada. Njena je ljubav prema ragbiju započela prije četiri godine.  - Deset sam godina trenirala plivanje u Mornara, a onda me profesorica tjelesnog iz srednje zdravstvene pozvala na pokazne vježbe na Stari plac. Jedan dan sam došla. I ostala. Odmah sam se zaljubila u ragbi, možda zbog toga što sam godinama bila u individualnom sportu pa mi se jako svidio timski. A i odmah smo svi postali jedna velika obitelj.

Žene u ragbiju u Splitu su još uvijek novost, iako ženska populacije Nade već četiri godine uspješno igra. Za sada ima 25 cura, no sve češće dolaze zainteresirani. - Ragbi je jedinstven sport jer ga može igrati svatko, bez obzira na dob, spol, kilažu i fizičke predispozicije. To je iz razloga što u ragbiju postoji pozicija za svakoga. Svatko će pronaći poziciju u kojoj je najbolji. Ja najčešće igram u skupu, na poziciji livog stupa, ali mi znamo igrati svaku poziciju jer nas ima malo - odgovara Ada na pitanje tko može igrati ragbi.

Mnoge koji misle da je ragbi nasilan sport Ada će lako razuvjeriti. - Ragbi nije nasilan sport, smatram da su na primjer rukomet ili vaterpolo puno nasilniji sportovi jer se tamo događaju udarci ispod struka, udarci koji se ne vide, nisu očigledni. Sterotip o ragbiju kao nasilnom sportu postoji zbog toga što se jasno vide kontakti. No, mi smo dobro pripremljeni. Prvo što naučiš na treninzima, prije svega, je kako pasti i kako oboriti nekoga. Ozljeda gotovo da i nema. Jedina ozljeda koju sam imala je uganuće gležnja, i to ne zbog obaranja već zbog toga što sam krivo stala – nasmiješeno će Ada.

Česta zabluda je i miješanje ragbija s američkim nogometom. No, postoje mnoge razlike. Ragbi lopta je jajolika, a kod američkog nogometa je špicasta i prošarana šavovima. U američkom nogometu obaraju se svi igrači, dok se u ragbiju smije oboriti samo igrač s loptom. Ragbijaška oprema nije kaciga i štitnici već dres, kopačke i zaštita za zube. A s obzirom da Nadine ragbijašice igraju Ragbi 7 (koji će uskoro postati Olimpijski sport), što bi značilo sedam na sedam cura, teren je dovoljno velik da bi se izbjegli kontakti, pa oni stoga i nisu toliko česti. Ponekad zaigraju i s muškarcima, no onda se igra touch – turnir u kojem nema kontakta. Njihovi muški kolege sretni su što su ragbi zaigrale i žene. - Ne postoji diskriminacija u klubu, čak suprotno. Bilo im je više nego drago kad smo počele igrat, prijateljski se ponašaju, a i koncentracija muških na treningu se povećala. Dogodila su se snažna prijateljstva a i neke prave ljubavne priče. Moram spomenuti i našeg trenera, Antu Olujića, kojem smo izrazito zahvalne na strpljenju. Zaista mu nije lako izaći na kraj s nas dvadeset i pet. Posebno kad je svaki dan nekoj drugoj nešto. Žene! – komentira Ada.

Ragbi je njen hobi, njen gušt. Tamo se rastereti, opusti, ispuše, zabavi, natječe i putuje, i iako u njemu ne vidi svoju buduću profesiju, mlada kapetanica igrat će ga, kako kaže, dok god bude mogla.

U subotu razbijte stereotipe o ženama u ragbiju

Međunarodni turnir u ragbiju, Women Split 7s, održat će se u subotu, 24. ožujka, s početkom u 10 sati na Starom Placu. Prijateljski ženski turnir otvorit će s utakmicom ženskog Rugby Kluba Nada protiv RK Čelik iz BiH, a u 16 sati na teren izlaze muškarci; Rugby klub Nada odmjerit će snage s RK Donau iz Beča.

- Dobrodošao je svatko tko želi doć pogledat, dat podršku, a uostalom i razbit stereotip o ženama u ragbiju! Očekujemo najprije dobru zabavu, prijateljski turnir, novo iskustvo, a ujedno i odličnu pripremu za dalje. I naravno.. ko voli gubit? Očekujemo pobjedu! Dođite svi jer subota je dan za ragbi – poziva Ada

Match 1 10:00 Nada-Čelik
Match 2 10:20 Hungary-Mladost
Match 3 10:40 Romania-Nada
Match 4 11:00 Bulgaria-Hungary
Match 5 11:20 Čelik-Romania
Match 6 11:40 Mladost-Bulgaria