Radionica o integraciji

29_06_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: freeimages.com / Stephanie Hofschlaeger
Radionica o integraciji

Centar za mirovne studije poziva zainteresirane na jednodnevnu radionicu pod nazivom Razmjena dobrih praksi integracije u lokalnim zajednicama, koja će se održati u Splitu 14. srpnja. Radionica će se održavati na engleskom jeziku.

Centar za mirovne studije poziva zainteresirane na jednodnevnu radionicu pod nazivom Razmjena dobrih praksi integracije u lokalnim zajednicama, koja će se održati u Splitu 14. srpnja 2017. godine u prostorijama Doma za odgoj djece i mladeži Split, Hercegovačka ul. 65.

Republika Hrvatska se obvezala, osim izbjeglica koje dolaze direktno u Hrvatsku, prihvatiti 1600 izbjeglica iz Italije, Turske i Grčke. Plan Vlade je pronaći i osigurati njihov smještaj u raznim gradovima u Hrvatskoj, a među njima su i oni koji se do sada nisu imali prilike susresti s izbjeglicama i njihovim potrebama. Provedba plana teče jako sporo i svega je 54 osoba do sada premješteno u RH, a od 2004. godine 305 osoba je ostvarilo pravo na međunarodnu zaštitu. Iako se radi o nevelikom broju, sigurno je kako broj izbjeglica neće opadati i kako će u nekom trenutku osobe biti smještene i u vašoj lokalnoj zajednici.

Radionica će trajati od 9.30 do 15.30h te uključuje informiranje o integracijskom okviru u Republici Hrvatskoj, primjerima dobrih praksi integracije iz Nizozemske i Velike Britanije, te razgovor o budućim suradnjama i koracima na razvoju integracijskih aktivnosti na lokalnoj razini.

Ciljevi radionice su informiranje i razmjena primjera dobre prakse integracije, uspostavljanje kontakata s različitim akterima i gradskim predstavnicima za nastavak eventualne buduće suradnje, prezentiranje pravnih i institucionalnih okvira integracije u Hrvatskoj te započinjanje s planovima za integraciju na lokalnoj razini.

Program radionice

Jutarnji blok (9.30- 12.30)
- Uvod u temu integracije izbjeglica
- Okvir integraciju u Hrvatskoj
- Što je potrebno izbjeglicama u RH da bi se integrirali
- Primjeri dobrih integracijskih praksi iz Nizozemske i Velike Britanije

12.30- 13.30 Osvježenje

Popodnevni blok (13.30- 15.30)
- Diskusija: mapiranje postojećih aktera i aktivnosti, potencijalni novi suradnici, mapiranje
potreba u lokalnoj zajednici
- Akcijski plan: sljedeći koraci? S kim i kako?

Radionica će se održavati na engleskom jeziku.

Svoj dolazak i mogućnost sudjelovanja potvrdite pismenim putem na email [email protected] do 4. srpnja 2017. godine.