U eteru od razmjene do vojarne

28_06_2012 / 17:16h
U eteru od razmjene do vojarne

Info zona na radiju u eter dovodi zanimljive mlade goste, priča o biciklističkoj akciji za napuštene životinje, o mogućnostima međunarodnih razmjena mladih te otkriva koje probleme sa starom vojarnom imaju mladi Sinjani. Podijelit će i neke ulaznice!

Info zona na radiju ni ovog petka neće samo najaviti događanja koja će obilježiti početak kolovoza, nego će i podijeliti ulaznice za subotnji koncert TBFa i grupe The Cult koja nastupa u utorak, ali i u eter Radio Splita dovesti zanimljive mlade goste i priče o mladima i za mlade.

U četvrtak su Split stigla dva plemenita mlada Osječana koji su se prije devet dana na biciklima zaputila prema Dubrovniku, u sklopu akcije Tisuću kilometara za bezbroj života kojom se prikupljaju potpisi građana protiv usmrćivanja napuštenih životinja u skloništima te sredstva za opremanje novog osječkog Azila za zimu. U Split su stigli pobliže se upoznati sa poraznom situacijom o skrbi prema napuštenim životinjama u drugom najvećem gradu u državi, a na Rivi su prikupljali potpise građana za zabranu usmrćivanja životinja u skloništima.

U prilogu EUformiraj se! gostuje Maja Dragojević, predstavnica Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj. Tema razgovora su projekti razmjene mladih u sklopu akcije Mladi na djelu koju u Hrvatskoj administrira i vodi Agencija za mobilnost i programe EU. Zajednica ICM u Hrvatskoj do sada je organizirala razmjenu mladih iz Hrvatske i Malte, a krajem kolovoza u Pirovac na druženje s mladima iz Hrvatske stiže grupa mladih iz Španjolske. Kako izgledaju programi razmjene, što mladi koji sudjeluju u razmjenama mogu naučiti, kako organizirati projekt razmjene i ostale korisne informacije dobit ćemo iz prve ruke, od organizatorice tih aktivnosti! Maja inače sudjeluje i na ostalim edukativnim programima koji potiču mobilnost mladih tako da ćemo se osvrnut i na njen put u Rumunjsku gdje je sudjelovala na treningu za voditelje inicijativa mladih te na njen put na Maltu gdje je sudjelovala u treningu za korištenje kazališnih metoda u radu s mladima.

Još jedan zanimljiv razgovor čut ćemo sa Stipom Marasovićem, mladim sinjskim arhitektom, povodom okruglog stola Što s vojarnom? koji će se održati 06. srpnja u Sinju. Naime, na području užeg centra Sinja nalaze se dva vojna kompleksa koja su proglašena neperspektivnim. Vojni kompleks pod nazivom vojarna Ivaniš Nelipić u postupku je vraćanja na upravljanje Gradu Sinju. U međuvremenu, zbog nedostatka prostora za djelovanje prostor spomenute vojarne skvotale su dvije udruge mladih SKUP (Sinjsku kulturni urbani pokret) i SUK (Sinjska umjetnička komuna). Od 2009. do danas na prostoru vojarne održani su brojni programi za mlade: projekcije filmova, koncerti klasične i rock glazbe, likovne radionice. Važno je napomenuti da su prostorije koje su bile devastirane, uredili članovi udruga na način da su reciklirali postojeće materijale. Grad Sinj je naručio DPU (detaljni plan uređenja) za prostor vojarne u kojem se predviđa rehabilitacijski centar i Centar za socijalnu skrb. Mladi okupljeni u udrugama smatraju kako se prostornom planu prišlo neozbiljno, bez prethodne stručne urbanističke analize i javne rasprave te da predviđeni DPU ne ispunjava kriterij da, s obzirom na položaj i veličinu kompleksa, predviđeni sadržaji budu od javnog interesa.

Kao i svakog petka, nakon 19 sati slušaj Info zonu na radiju - na radiju ili na linku!

Prilog EUformiraj se! pripremljen je uz potporu Europske unije u sklopu projekta "Informiraj se i odluči!" financiranog kroz program IPA INFO 2010. Sadržaj emisije odgovornost je Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus, te ne odražava nužno gledišta Europske unije." Više informacija o Europskoj uniji potražite na web stranicama Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj www.delhrv.ec.europa.eu i na web stranicama Europske komisije www.ec.europa.eu.