Lovely Quinces, sviraj!

08_12_2013 / 09:56h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Damira Kalajžić, arhiv
Lovely Quinces, sviraj!

Lovely Quinces je nastupom u klubu Quasimodo opravdala sve pozitivne epitete kojima su je zasuli kritičari. – Čudno je biti sa ove strane pozornice, s obzirom na to da sam cijelu mladost provela ovdje – pozdravila je Dunja okupljene i započela set.

Nastupom u klubu Quasimodo Lovely Quinces je u subotu navečer opravdala sve pozitivne epitete kojima su je zasuli kritičari nakon objavljivanja albuma No room for us, čiji je status i u praksi potvrdila zagrebačka publika, prije par dana rasprodanim Malim Pogonom Tvornice kulture.

>> Odjeknula nakon YouTube-a

Lovely Quinces, pravim imenom Dunja Ercegović, djevojka iz Splita na studiju u Zadru s kojom smo popričali par dana prije pobjede na ST@rtu, sitno se prije 23 sata na pozornicu popela oboružana samo gitarom.

Protiv mrmora se borila gitarom i glasinom

– Čudno je biti sa ove strane pozornice, s obzirom na to da sam cijelu mladost provela ovdje – pozdravila je Dunja okupljene i započela set pjesmom No room for us, a žamor je u klubu utihnuo. – Ovo je pjesma o disfunkcionalnim vezama. Bila sam već u puno takvih veza a tek mi je 21 godina – nasmijala se.

Prije no što je započela sljedeću pjesmu, rekla je da je konačno shvatila što želi na koncertu postići: – Svi budite ono što jeste, bez pretvaranja, opustite se, samo je glazba bitna.

Dio publike prečuo je (ili ignorirao) posljednji dio rečenice te je krenuo nezaustavljivi žamor većeg broja pojedinaca koji izlazak na koncert shvaćaju kao odličnu priliku za verbalnu komunikaciju s prijatelj/ima. Problem sasvim sigurno nije u Lovely Quinces, koja se protiv mrmora borila gitarom i glasinom, jer ništa bolje nije prošao ni Urban na nedavnom, rasprodanom koncertu u istom prostoru. Srećom, u polovici kluba bližoj pozornici žamor koji je dopirao iz pozadine bio je podnošljiv.

I meni se sviđa kad ovako rokam

Quinces je nastavila s Mr. Lonley Boy, pjesmom za, kako je rekla, sve misteriozne muškarce i one koji misle da to jesu. Osim gitare, na pojedinim pjesmama Quinces svira i usnu harmoniku koju je zbog uzbuđenja ostavila u back-stageu, pa je zamolila prijatelja da joj je donese. – Dobro da sam gitaru uopće ponijela – nasmijala se.

Izvela je žestoko Wrong House, hit na Youtubeu s kojim joj se karijera i zakotrljala i koji je pred pozornicom dočekan s oduševljenjem. – I meni se sviđa kad ovako rokam – komentirala je uzvike odobravanja iz publike.

Nastavila je u laganijem tonu s God's play, nakon koje je slijedila When I'm gone. – Ma, idiot! – komentirala je Quinces muškarca koji ju je inspirirao za tu pjesmu.

Objasnila je da u posljednje vrijeme nema nekih velikih ljubavnih problema, pa sada prikuplja traumatične priče prijateljica te je izvela pjesmu inspiriranu muškarcem koji tipka bivšoj poruku fališ mi dok mu aktualna spava na ramenu.

U nedjelju svira kao predgrupa londonskom triu Morcheeba

– Imam osjećaj da sve brzo prolazi, već smo došli do kraja koncerta – objavila je Quinces nakon nešto više od četrdeset minuta svirke, uz obrazloženje da od niza nastupa nije stigla pisati nove pjesme, te je izrazila nadu da će imati priliku za popravni u istom klubu. Za kraj je izvela Second Hand Heart, nakon čega je krenuo val negodovanja iz publike. – OK, imam još jednu pjesmu. Ne volim to pumpanje ega, kao ja odem, vi me zovete... – započela je Quinces objašnjavati prije nego ju je prekinuo imperativ iz publike: – Sviraj!

Koncert je završio nakon gotovo sat vremena energične svirke i još energičnijeg pjevanja od kojeg se ježi koža. Koliko je posjetitelja bilo svjesno potencijala talenta koji se manifestira pred njima, nije ni bitno jer Lovely Quinces ide nezaustavljivo dalje – u nedjelju se ponovo vraća u Zagreb, kao predgrupa londonskom trip hop pop rock triu Morcheeba.