PTSP od nerada i nepravde

20_02_2015 / 12:41h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: YouTube/screenshot
PTSP od nerada i nepravde

S jedne strane ilegalni prosvjed branitelja, a s druge strane pojedinac - uhiti se pojedinac.

Jučer oko podneva pred dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u posjet braniteljima u Savskoj, točno preko puta ilegalno podignutog šatora, pojavio se tridesetogodišnji Marko Grahovac koji je tamo mirno i nenasilno prosvjedovao protiv nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj. U jednoj ruci držao je bijele gaće, a u drugoj poruku Ja imam PTSP od nerada. Sa sobom je imao još i natpise Ili posao ili kalašnjikov te Karamarko odi doma.

Da smo u uređenoj državi gdje se poštuju zakoni, točnije rečeno, gdje se zakoni primjenjuju jednako za sve, ovo bi bila samo mala crtica u novinama, obavijest o prosvjedu građanina koji traži svoja prava. Budući da smo u državi Apsurdistan, regija Balkan, ovo je bila glavna vijest na svim portalima i nepresušna inspiracija forumašima i anonimnim komentatorima za još jednu partiju igre Tko je ustaša, a tko partizan.

Zašto?

Odgovor je na prvi pogled nevjerojatan: policija je privela ovog mladića zbog narušavanja javnog reda i mira. Kako su sami rekli, muškarac je vikao. Prema snimci s mjesta događaja, tog istog muškarca vrijeđale su i jedine narušavale red dvije žene od kojih mu je jedna rekla da je „izabrao krivi rat“ i da „ode kod Milanovića“ pozivajući ga da „dođe u Vukovar“. Vidno isprovociran, mladi prosvjednik je odgovorio „neka HDZ vrati pare, pa će biti za sve“ i da „nema za kartu do Vukovara.“ Na upit jednog od branitelja „koliko je puta bio u rovu“ uzvratio je kako „želi i on svoj rat, želi se i on za nešto boriti“.

Ovo je ogledni primjerak tipično hrvatske situacije: s jedne strane ceste imamo prosvjed branitelja podržan od najveće oporbene stranke HDZ-a i predsjednice RH koji nije prijavljen po Zakonu o javnom okupljanju pa je prema tome ilegalan, a „štiti“ ga zagrebačka policija koja, gle čuda, ne poduzima ništa da se isto „spontano okupljanje“, kako to nazivaju branitelji u Savskoj, prekine.

S druge strane ceste nalazi se mladi nezaposleni muškarac, bez političkog ili bilo kakvog zaleđa, koji mirno odašilje svoju poruku i privlači pozornost na daleko ugroženiju populaciju od ove u šatoru, za koju se ni ne zna točno zašto prosvjeduje.

Uhiti se njega.

Istina jest da nije samo HDZ kriv za probleme u Lijepoj našoj, i premijer Milanović ima masla na glavi koliko vam srce poželi (dijelom i zbog toga što ne zna, ne želi ili se boji riješiti pitanje šatora u Savskoj), a potez hrvatskog Don Quijotea se može shvatiti i kao provokacija s obzirom na mjesto prosvjeda. Ipak, spomenuti događaj nam slikovito opisuje moralnu krizu hrvatskog naroda: borba i grabež već privilegirane i dobrostojeće manjine za još bolji položaj na nezakonit način; politička zaštita istih; nametanje mišljenja i stavova te nepoštivanje neistomišljenika; kršenje temeljnih prava građana na slobodu okupljanja i prava na slobodu izražavanja, selektivno provođenje zakona... Da nastavim nabrajati, prije bi se sprijateljili Milanović i Karamarko, nego vi pročitali članak do kraja.

Ono što vraća nadu u poredak pravne države jest da neće biti podnesena kaznena prijava protiv Marka Grahovca. Dobra je i vijest da je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić zatražio nadzor nad postupanjem policijskih službenika prema mladom prosvjedniku. Populistička mjera ili ne, očekujemo rezultate i daljnje provođenje zakona pred kojima će svi biti jednaki.

Živimo u državi koja se definira kao demokratska republika, vrijeme je da se počnemo tako i ponašati.