Protiv marginalizacije mladih

31_05_2015 / 12:38h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mario Vidić/ I. Z.
Protiv marginalizacije mladih

Nema zdravih, samo nepregledanih; Izać sam na kavu nije posebna potreba; Kad ti je teško, uvik si sam; Strah i sram nisu isto, samo su neke od poruka na splitskim zidovima nastale u sklopu javne akcije Info zone o problemima marginaliziranih mladih.

Nema zdravih, samo nepregledanih; Izać sam na kavu nije posebna potreba; Kad ti je teško, uvik si sam; Strah i sram nisu isto; Šutnja je najveći problem!, samo su neke od poruka na splitskim zidovima koje u sklopu višednevne javne akcije Info zone potiču javnost na promišljanje o problemima mladih u marginaliziranim skupinama.

Tim su povodom u srednjim školama, na fakultetima i na javnim površinama u Splitu postavljeni plakati i naljepnice te su realizirane umjetničke intervencije, prethodno osmišljene na street art radionici koja se prethodnih tjedana održavala u Info zoni, a kojoj su prethodili razgovori s mladima.

Mlade s invaliditetom, mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te mlade koji nisu heteroseksualne orijentacije potaklo se da u fokus grupama otvoreno razgovaraju o svom životu, potrebama, potencijalima, preprekama i podršci.

Mladi s invaliditetom tako su, osim nedostupnosti javnih površina koje im ograničavaju društveni život, isticale i da se često podcjenjuju njihove sposobnosti te im se u najboljem slučaju sugerira trogodišnje školovanje, a osjetili su potrebu progovoriti i o seksualnosti koja je još uvijek tabu.

S mladima koji nisu heteroseksualno orijentacije najviše se razgovaralo o podršci okoline, posebno obitelji - jedni su isticali važnost podrške, a drugima je izostanak podrške rezultirao udaljavanjem od osoba koje ih ne mogu prihvatiti. Različita percepcija i tretman ljubavi dviju žena i ljubavi dvaju muškarca primjer je diskriminacije koja se pojavljuje i unutar same marginalizirane skupine.

Mladi bez adekvatne roditeljske skrbi istakli su da saznanje da su smješteni u instituciji mijenja odnos okoline prema njima - često se izgubi spontanost i u okolini probudi želja za udovoljavanjem, iako oni ne traže sažalijevanje i ne osjećaju sram.

Razgovori su rezultirali porukama upućenim javnosti koje su volonteri na street art radionici likovno interpretirali kako bi ih učinili atraktivnijima i u formi plakata, naljepnica i umjetničkih intervencija približili široj javnosti.

Akcija nazvana Izvan okvira realizira se uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Kraljevine Norveške, u sklopu programa Solidarnost i društveni kapital u lokalnoj zajednici.