Program Split Film Festivala

01_09_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Split Film Festival
Program Split Film Festivala

Predstavljen je program 22. izdanja Splitskog filmskog festivala, koji će biti održan od 9. do 16. rujna ove godine.

U Splitu je predstavljen program 22. izdanja Splitskog filmskog festivala, koji će biti održan od 9. do 16. rujna ove godine.

U osam dana festivala bit će prikazan velik broj filmova etabliranih redatelja, debitanata i novootkrivenih talenata koji prelaze komercijalna ograničenja. Filmski program podijeljen je u osam segmenata: Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Hrvatski film, Forum, Frame Extended, Nove medije, Hommage i Next door, dok će u posebnom dijelu programa biti održane radionice i predavanja koje će voditi domaći i strani gosti STFF-a.

Na Festivalu će, između ostalog, biti prikazani nikad viđeni filmovi kinematografija zemalja Trećeg svijeta: Indije, Irana, Mexica, Filipina…

Tema ovogodišnjeg Split film festivala je (okrutna) stvarnost - virtualna (stvarnost), a na tu temu u konkurenciji dugometražnog filma bit će prikazan film austrijskog redatelja Virgila Widricha Noć od tisuću sati, koji je u potpunosti sniman koristeći virtualnu scenografiju back projekcijom. U dugometražnom filmu DHOGS, španjolskog redatelja Andresa Goteira, akteri su zapravo subjekti promatranja.

U segmentu Novih medija poznati newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavit će kompleksnu instalaciju AT/VR skulptura. Hovagimyan će također, kao dio posebnog programa, održati predavanje pod nazivom Augmented reality – kako ja to radim.

Filmski segment Hommage posvećen je poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. On je osamdesetih godina za vrijeme Sabora alternativnih filmova boravio u Splitu sa svojim filmom Uliks i dokumentarcem Film prije filma. U znak sjećanja na Nekesa, STFF će prikazati njegov dugometražni film Dan slikara. U spomen na Toma Gotovca u segmentu Hommage bit će prikazan i kratki videozapis Usputne priče – Božji prst Željka Radivoja.

U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika, ove godine STFF uvodi nagradu Ivan Martinac. Nagrada će biti dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber održat će predavanje pod nazivom Gruba stvarnost/Poetska stvarnost. Splitska doktorica fotografije Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti.

U žiriju konkurencije dugometražnog filma su francuska redateljica i producentica Caroline Chomienne, redatelj Hrvoje Hribar i britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod. Žiri u konkurenciji kratkometražnog filma čine filmski kritičar Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage i dramatičar Ivan Vidić.

Više o programu Splitskog filmskog festivala ovdje.