Pristupačniji trajekti i katamarani

Pristupačniji trajekti i katamarani

U Splitu se ovaj tjedan održao sastanak na kojem se raspravljalo o problemu pristupačnosti trajekata za osobe s invaliditetom. Resorno ministarstvo predstavilo je svoj plan za osiguranje pristupačnosti na trajektima i katamaranima. Između ostalog, naglašena je potreba za ugradnju liftova pri izradi novih trajekata te pristupnih rampi za katamarane.

Ovaj tjedan je u Splitu održan sastanak između predstavnica Inicijative udruga OSI Republike Hrvatske te ministra Olega Butkovića, državne tajnice Maje Markovčić Kostelac, predsjednika uprave Jadrolinije Davida Sopte i Paule Vidović, ravnateljice Agencije za obalni linijski pomorski promet. Predstavnicima ministarstva ukazano je na problem nepristupačnih trajekata, nakon čega je predstavljen plan resornog ministarstva za osiguranje pristupačnosti na trajektima i katamaranima. Naglašena je potreba da se pri izgradnji novih trajekata ugrađuju liftovi, a ne koso podizne sklopive platforme (za čije upravljanje treba prethodno osigurati dva člana posade), kao što je slučaj u najnovijim trajektima Brač, Kornati, Krk i Mljet pa se pored postojećih platformi putnici u kolicima svejedno prenose. Za katamarane bi se išlo u nabavku pristupnih rampi koje bi zamijenile postojeće nepristupačne “mostiće”. Osobama s invaliditetom osigurat će se samostalni ukrcaj tim rampama uz prethodnu najavu.

Osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatnu kartu, 50% za pratnju i besplatnu kartu za osobno vozilo. Prvo slijedi prijelazno razdoblje, potom se do kraja godine ide na izmjenu zakona i izradu posebne kartice za OSI za pomorski prijevoz. Povlastica će se ostvarivati po jednakim kriterijima kao i za Smart Karticu.

Udruge Inicijative OSI Republike Hrvatske za pristupačne trajekte su:
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE
UDRUGA HVIDR-a SPLIT
UDRUGA ANĐELI
UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLATIRANIH BOLESNIKA SDŽ
UDRUGA DRAVET SINDROM HRVATSKA
UDRUGA LASTAVICE
UDRUGA MLADIH PRIJATELJ
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SUNCE
UDRUGA TJELESNIH INVALIDA “TOMS”
UDRUGA KOLIBRIĆI
DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE
UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE KARLOVAČKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM PULA
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SPLIT
UDRUGA ZA SINDROM DOWN 21 SPLIT
UDRUGA SRCE
LIGA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI
PLIVAČKI KLUB „CIPAL“
SPLIT UDRUGA MOJE DIJETE SOLIN
UDRUGA PRIJATELJ METKOVIĆ
UDRUGA DJECA PELJEŠCA
OSIce – HRVATSKI SAVEZ UDRUGA
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM “SVETI BARTOLOMEJ” KNIN
DRUŠTVO OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE ZADARSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
DRUŠTVO DISTROFIČARA, INVALIDA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE I OSTALIH TJELESNIH INVALIDA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Info zona Facebook