Pripremite se za Noć muzeja!

20_01_2013 / 13:54h
Pripremite se za Noć muzeja!

Zimska noć posljednjeg siječanjskog petka tradicionalno pripada - Noći muzeja! Njihat će se u ritmu Izgubljene generacije, slušati zanimljiva predavanja, puhati staklo, razgledavati uz besplatno stručno vodstvo...

Zimska noć posljednjeg siječanjskog petka tradicionalno pripada - Noći muzeja! Od 18 sati pa sve do sat iza ponoći svoja vrata prigodnim programima i građanstvu, po sedmi put, otvorit će više od dvije stotine muzeja i galeriju u svim dijelovima Hrvatske.

Od ritma Izgubljene generacije do mačevanja u muzeju

U Splitu će se Arheološki muzej od 21 sat njihati u ritmu glazbe po odabiru Damira Duplančića, radijskog voditelja emisije Izgubljena generacija. Već od 18 sati krenut će besplatna stručna vodstva po stalnom postavu muzeja, a u 20 sati otvorit će se izložba Figurae Veneris autorice Jelene Jovanović. Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus i njegova palača u Splitu izložba je u Muzej grada Splita koja će biti obogaćena edukativnim programom i stručnim vodstvom. U muzeju će se održati i predstavljanje knjige Gorana Borčića Zbirka oružja Muzeja grada Splita, a tom prigodom će Mačevalački klub Split predstaviti športsko mačevanje. Muzej hrvatskih arheoloških spomenika uz stručno vodstvo po muzejskom postavu ponudit će i izbor iz programa 2. međunarodnog festivala arheološkog filma nakon čega će se nastaviti glazbeni program.

U Etnografskom muzeju će se u 20 sati otvoriti izložba pod nazivom Krpa, krpa, krpica… S patchwork prekrivačima preko Amerike do Dalmacije kustosice Ide Jakšić. Prirodoslovni muzej ponudit će noć u društvu školjki, ptica močvarice i ratnika podzemlja - izložbeni postav upotpunit će se projekcijama dokumentarnih filmova. Druženje s poznatim splitskim sportašima i sportskim djelatnicima prirediti će se u Kući slave splitskog športa.

O parobrodarstvu na Jadranu, stvaranju Hrvatske ratne mornarice 1991. godine, Viškom boju 1866. godine te pulenima i povijesti splitske brodogradnje zainteresirani će moći saznati na predavanjima u Hrvatskom pomorskom muzeju u kojem će biti organizirana i stručna vodstva po stalnom muzejskom postavu.

Vrata će otvoriti i Atelje Vasko Lipovac te osim razgovora o umjetnikovom opusu ponuditi i razgledavanje ateljea, a od 19 sati i prigodni filmski program koji će se nastaviti sa druženjem uz glazbu. U Galeriji Ivana Meštrovića održavat će se predavanja, a bit će postavljena i izložba Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija koja je do 13. siječnja predstavljala Hrvatsku na izložbi u Parizu.

Galerija Emanuel Vidović ponudit će izložbu Vinka Bavčevića te stručno vodstvo po stalnom postavu. Galerija studio Naranča donosi grafike, ulja na platnu i keramike Ede Murtića u postavu izložbe Nova apstrakcija. Stara gradska vijećnica na Pjaci ugostit će Patinu očevine, izložbu autora Damira Mandete Vrdoljaka. U Domu mladih će se u 20 sati otvoriti izložba Milijane Babić Tražim posao / Looking for work.

Ove godine su se manifestaciji priključile i Sveučilišna knjižnica i Gradska knjižnica Marka Marulića koja će biti otvorena do 22 sata te nuditi pogodnosti pri učlanjenju i stručno razgledavanje.

Bogat program i u drugim gradovima pa čak i na Mosoru

Bogat program Zvjezdanog sela Mosor počinje u 18 sati razgledavanjem postava Muzeja tehničke kulture, a završit će promatranjem neba s terase i iz velike kupole zvjezdarnice, uz uporabu teleskopa nakon čegaslijedi Astro party. U međuvremenu će se otvoriti izložba fotografija Meteorološki kontrasti 3, izvesti dvije predstava, čitati poezija i proza te ulomci knjiga za djecu i odrasle, pjevat će se francuska šansona, a nastupit će i klapa DVD-a Žrnovnica - Sveti Florijan. U programu je i popularno predavanje astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza, s temom Veliki teleskopi sutrašnjice.

Noć muzeja održat će se i u Zadru – program u Arheološkom muzeju posvećen je djeci i braniteljima, u Narodnom muzeju uz razgledavanje nošnji sjeverne Dalmacije birat će se i najljepši brk Noći muzeja, u Kneževoj palači održavat će se program posvećen 20. obljetnici akcije Maslenica, u Muzeju antičkog stakla posjetitelji će na radionicama moći puhati staklo, a održat će se i koncert renesansne glazbe. Ni dubrovački muzeji neće rano utonuti u san – uz stručna vodstva kroz stalne muzejske postave Noć muzeja bit će bogatija za domjenke, priče iz prošlosti Grada, nastup klape…

Ni drugi hrvatski gradovi nisu podbacili u najavi zanimljivog programa - za više aktualnih informacija lajkajte Noć muzeja na Facebooku!

Busvima i bikama na Noć muzeja

Biciklistički klub Timun u Noći muzeja organizira obilazak biciklima – u 19 sati će se naći na dnu Marmontove i dogovoriti rutu. Na druženje i dobar provod u kojem će obići sve splitske muzeje pozvani su svi zainteresirani. Samo na vrijeme razmislite o svjetlu za bicikl i načinu kako ćete ga osigurati dok obilazite muzej ;) Pratite dogovor i na fejsu!

U Noći muzeja vozit će i besplatne autobusne linije koje će obuhvatiti muzeje na području stare gradske jezgre, Solina i Zvjezdano selo na Mosoru.