Ovdje se radi o vašoj guzici!

31_05_2012 / 22:35h  |  Autor: Nela Tomić  |  Foto: Maja Prgomet
Ovdje se radi o vašoj guzici!

Pred punom konferencijskom salom gradske knjižnice Marka Marulića u srijedu je održana tribina na temu Iste/-i pred zakonom, povodom drugog Split Pridea.

Pred punom konferencijskom salom gradske knjižnice Marka Marulića u srijedu je održana tribina na temu Iste/-i pred zakonom, povodom drugog Split Pridea, koji je zakazan za 09. lipnja u 14h. Najavljeno je da povorka kreće od Đardina preko Marmotove do Rive, a organizatori kažu kako su gotovo sigurni da promijene rute neće biti.

O drugom Split Prideu i o društvenoj stvarnosti u Splitu govorili su književnik Ante Tomić, novinar Zlatko Gall, aktivisti Eugen Jakovčić, Mirjana Kučer i Sanja Juras te psihologinja i profesorica Mirjana Nazor. Svi gosti tribine su pozvali na toleranciju i solidarnost kako se ne bi ponovilo prošlogodišnje Biblijsko kamenovanje, ali i izrazili uvjerenje da će ovogodišnji Pride proći u najboljem redu.

Sanja Juras i prof. Mirjana Nazor prokomentirale su kako Katolička crkva ima oprečna učenja, posebno kad je u pitanju LGBT populacija. Nazor je istaknula da se busamo u prsa kao veliki katolici, a na djelima nas nema. - Bojim se da se Crkva zadovoljava formalizmom - papirnatim kršćanstvom pri čemu je važan papir da si kršćanin, a ne kako se ponašamo - kazala je Nazor. Aktivistica udruge Kontra Sanja Juras upozorila je da se još nisu povukli iz upotrebe udžbenici za vjeronauk u kojima se navodi da je homoseksualnost nastranost što provocira nasilje i mržnju te se tu izgubila zapovijed ljubavi ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga.

Za riječ se javio gospodin iz publike, koji je istaknuo da su svi ljudi stvoreni za reprodukciju, što je izazvalo negodovanje prisutnih te je voditeljica tribine, Barbara Matejčić, nekoliko puta zamolila ostatak publike da se ne prepucava s gospodinom. Prisutni policajci nisu trebali intervenirati iako je gospodin bio u apsolutnoj manjini. Ante Tomić pozdravio je jedinog prisutnog anti-gay čovjeka riječima: - Drago mi je što na ovoj tribini uspostavljamo dijalog bez vrijeđanja - i to bez sarkazma, pošto se komunikacija zadržala na kulturnom nivou.

Građani strahuju od drugačijega, što je po riječima Ante Tomića, patološko ponašanje. Tomić se osvrnuo i na skupinu Splićana okupljenih u građanskoj inicijativi koji smatraju da je Antonija Bilić neizravna žrtva prošlogodišnjeg Pridea, oštro ih kritizirajući. - To je izopačeno i nekršćanski - rekao je Tomić o skupini intelektualaca koji su spornu izjavu dali pred fotografijom nestale djevojke.

Zlatko Gall je najviše zamjerki imao na splitsku gradsku vlast, koja pokušava promijeniti rutu Pridea te ga prebaciti sa Rive na Prokurative, što ga podsjeća na neke ideologije četrdesetih godina prošlog stoljeća. Dodao je da gradska vlast nije svjesna s čime se igra te da nesvjesno otvara Pandorinu kutiju apsolutne mržnje, netolerancije, ksenofobije, šovinizma… - Možda Prideom dobijemo ulaznicu za 21.stoljeće - istaknuo je Gall.

Cilj i tema ovogodišnjeg Pridea su isti kao i prošlogodišnji jer se ništa od tada nije promijenilo, tako da ministru Bauku pada u vodu slavna rečenica s ljudskim pravima ne smije biti kompromisa. - Boreći se za gay ljude borite se za sebe - kaže Eugen Jakovčić i dodaje - Splićani osvijestite se, ovdje se radi o vašoj guzici!