Priče iz Vukovara u HNK-u Split

Priče iz Vukovara u HNK-u Split

Mladi splitski glumac Pere Eranović će, u subotu 14. 11. u splitskom HNK-u, premijerno izvesti monodramu Priče iz Vukovara, svoj autorski projekt nastao na proznim zapisima i ratnim izvještajima Siniše Glavaševića.

Monodrama Priče iz Vukovara nastala je kao diplomski rad Pere Eranovića pod mentorstvom izvanrednog profesora Milana Štrljića i zajednički je projekt HNK-a Split i Umjetničke akademije u Splitu, te ujedno prva predstava novog ciklusa splitskog kazališta Scena mladih.

Dvadeset i četiri kratke, lirske priče o Vukovaru, vlastitom djetinjstvu, prijateljima, životu, ratu i svijetu što nas okružuje, jedina su književna ostavština Siniše Glavaševića. Pere Eranović te je prozne zapise jedne od najsvjetlijih i najtragičnijih ikona Domovinskog rata protkao njegovim ratnim izvješćima kojima je Hrvatskoj i svijetu prenosio stradanje rodnog grada. U formi riječi, pjesme i pokreta glumac oživljava scensku stvarnost suprotstavljajući ideje čovještva i nečovještva. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke, raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. - Osim što će, one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa, koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav - kaže Eranović o svojoj monodrami.

Info zona Facebook