Mama je pobjegla s kamiondžijom

31_01_2014 / 14:25h  |  Autor: Mladen Vukšić
Mama je pobjegla s kamiondžijom

Kamiondžija je vratio mamu. Mama me poljubila u čelo i odnijela stvari u svoju sobu. Stari je pobjegao s kamiondžijom. Za ručak smo imali špagete.

8. rujna, ponedjeljak
Dragi dnevniče, danas je počela škola. Još samo ova godina i gotov sam s tim glupostima. Već sam razgovarao s Jednookim Robertom da ću u lipnju početi raditi u njegovoj garaži.

9. rujna, utorak
Mama je pobjegla s kamiondžijom. Mahala mi je bijelim rupčićem sa suvozačeva sjedala. Ima novu tetovažu na podlaktici.

10. rujna, srijeda
Stari je kupio psa i gitaru. Pas izgleda kao neka specijalna vrsta bigla. Za ručak smo imali špagete.

11. rujna, četvrtak
Stari je sjedio na kauču. Puštao je psu Pink Floyd i pjesmu Seamus. Onda je uzeo gitaru i pokušavao ga izdresirati da pjeva s njim. Mislim da pas ima veće šanse otpjevati svoj dio točno.

12. rujna, petak
Danas su nas pustili kući iz škole poslije četvrtoga sata. Jer je nestalo struje. Direktor me zvao na razgovor u svoj ured. Jedva sam ga uvjerio da to nema nikakve veze s tim što sam dobio jedinicu iz praktične nastave.

13. rujna, subota
Otišao sam na bazen zajedno s Markom. On sjedi iza mene i najbolji je učenik u razredu. Plavokos je i štrkljav. Ima zastrašujuće duge ruke i oko koje se trza. Jedini ima tricu iz matematike kod Aždaje koja će na sveopću radost svih đaka dogodine u mirovinu. Uvjeren sam da Marko ima tricu jer ona misli da joj namiguje.

14. rujna, nedjelja
Marko je ministrirao na jutarnjoj misi. Pušio je u sakristiji pa mu je dim izlazio na nos kad je misa počela. Baba kraj mene je mislila da je Duh Sveti. Tek je došla iz Međugorja pa je još drži.
Marko i ja smo otišli do školskog igrališta, ali nije bilo nikoga pa smo gađali prozore nagnjilim rajčicama koje smo našli iza dućana.
Kad sam došao kući, zatekao sam psa kako žvače Bibliju. Stari je revoltiran jer im nisu dozvolili da zajedno uđu u crkvu.

15. rujna, ponedjeljak
Danas smo izvlačili iz šešira kako će se pas zvati. Stari je odbacio moj prijedlog jer Mama nije ime za psa. Ja sam odbacio njegov da se pas zove Whiskey. Mislim da je očito koju riječ tko želi često čuti.

16. rujna, utorak
Stari hrče više nego inače kad se napije. Pas se preselio u maminu sobu.

17. rujna, srijeda
Pas je starome izgrizao gitaru. Za ručak smo imali špagete.

18. rujna, četvrtak
Dogovorio sam se s Markom da sutra poslije škole odemo na piknik, ako ne bude kiše. Ići ćemo uz rijeku na ribolov. Ako pođe luda Beti, ići ćemo u šumu.

19. rujna, petak
Kiša ne prestaje od jutra. Otišao sam kod Marka. On živi blizu gradskog deponija. Rođak mu šverca Playstatione iz Kine pa svako malo odlazi tamo po nove uređaje i igrice. Cijelo se popodne ne mičemo s Playstationa. Nisam znao da Hustler ima svoju igricu. Marko kaže da rođak tvrdi da nikad prije nije vidio Hustlerovu igricu, da je ovo prva, ali da se svejedno zove Petica.

20. rujna, subota
Otišao kod Marka na Playstation.

21. rujna, nedjelja
Na ispovijedi sam priznao da često igram Playstation.

22. rujna, ponedjeljak
Jutros je stigla razglednica. Naprijed je velika slika paprike i kićeni natpis Budimpešta. Mama kaže da joj je super sa Pištom. Stari kaže da više nitko normalan ne šalje razglednice kad postoji e-mail.

23. rujna, utorak
Danas mi je rođendan. Došli su baka i dida. Nenajavljeno. Stari se sakrio u podrum, ali ga je pas odao. Dida je otišao prošetati po gradu, a baka je izbacila psa iz mamime sobe i uselila sebe i dida. Za ručak smo imali pileću juhu. Janjeće pečenje s krumpirima i tortu. Marko je bio s nama na ručku. Poslije smo nas dvojica otišli ispred škole. Marko je imao bocu likera od mente koju je ukrao svojoj staroj. Neće ni primjetiti, rekao je.

24. rujna, srijeda
Dida je otišao prošetati po gradu. Vratio se za ručak. Za ručak smo imali juhu od graška, gulaš sa restanim krumpirom i jabuke u šlafroku. Poslije ručka baka je natjerala staroga da oboji kuhinju. Neobično mi je gledati je tako ljubičastu. Dida je sjedio ispred televizije i dovikivao starome kretanje rezultata rukometa. Baka me navečer ispitala povijest. Poslije je tražila da joj pokažem knjižicu iz prošlog razreda.

25. rujna, četvrtak
Dida je otišao prošetati po gradu. Baka je bojala kuhinju pa smo za ručak imali samo pileći paprikaš s rezancima. Poslije ručka staroga je poslala da pokosi travu u dvorištu. Dida mu je kroz prozor dovikivao rezultate košarke. Baka me navečer ispitala povijest.

26. rujna, petak
Dida je otišao prošetati po gradu. Baka ga je našla i izvukla iz kladionice i osramotila ga pred svima koji su tamo bili: pred curom koja tamo radi, svim tatinim prijateljima i učiteljicom Mirom. Za ručak smo imali juhu od rajčice, lazanje i rižu na mlijeku. Poslala je staroga da odnese u karitas dječja kolica i maminu vjenčanicu.

27. rujna, subota
Baka je natjerala staroga da napravi psu kućicu. Kad je završio, zvao nas je da pogledamo. Pas je zacvilio i pobjegao. Našli smo ga tek navečer.

28. rujna, nedjelja
Za ručak smi imali svinjsko pečenje i rožatu. Poslije ručka baka i dida su otišli. Tata je plakao, a pas je samo uletio u kuću kroz otvorena vrata.

29. rujna, ponedjeljak
Dobio sam četvorku iz povijesti. Nastavnik je tražio da mu dam bakin broj mobitela.

30. rujna, utorak
Kamiondžija je vratio mamu. Mama me poljubila u čelo i odnijela stvari u svoju sobu. Stari je pobjegao s kamiondžijom. Za ručak smo imali špagete.

31.rujna
Moram kupiti drugi dnevnik. Sad znam zašto je ovaj bio na akciji.

Mladen Vukšić rođen je iste godine kao i Sgt. Pepper. Kao mali dječak, dok još nije znao za Beatlese, najviše je volio mamu, tatu, bracu, njoke i kolače. Ako se ikad pokaže potreba za njegovom biografijom, ne bismo trebali zaboraviti ugled koji je uživao u drugoj klupi srednje škole Ćiro Gamulin u Splitu jer je kolegici dozvoljavao da on njega prepisuje zadaću iz engleskog. Rado sluša glazbu Toma Waitsa, Johnnyja Casha, gleda filmove braće Cohen, čita sve što mu dođe na dohvat: priče Flannery O'Connor, romane G.G. Marqueza, stripove Lewisa Trondheima i Guya Delislea. Povremeno spravlja kolače i kinesku hranu, a nije mu mrsko spakirati kufere i krenuti na put. Njegova mlađa kći Pavla kaže da je sladak.