Previšić više ne može biti dekan

29_09_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Previšić više ne može biti dekan

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta očitovalo se o statusu dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatka Previšića te je odlučeno da od 3. listopada Previšić više ne može biti u funkciji dekana.

Kako javlja HRT, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta očitovalo se o statusu dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatka Previšića te je odlučeno da od 3. listopada Previšić više ne može biti u funkciji dekana.

Među ostalim navodi se da ne postoji pravna osnova postupanja prema kojem bi se prof. dr. Vlatku Previšiću nastavio radni odnos nakon isteka akademske godine 2015/2016., u kojoj on navršava 70 godina života.

Presjek događaja

Podsjećamo, Senat Sveučilišta u Zagrebu jednoglasno je u utorak, 13. rujna, poništio izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta održane 25. i 26. ožujka 2015. zbog navodne nepravilnosti u sastavu Fakultetskog vijeća, u kojem studentski predstavnici čine 14.6 posto, umjesto zakonom određenih 15 posto članova. Ovom odlukom Senata odluka Fakultetskog vijeća FFZG o pokretanju postupka razrješenja dekana Vlatka Previšića, donesena na 9. sjednici Fakultetskog vijeća 16. lipnja 2016., postala je nelegalna.

Dekan se zatim u rujnu vratio na Fakultet, i to u pratnji zaštitara. Na Plenumu FFZG-a, koji je održan 21. rujna, i to pred zgradom faksa jer je FFZG bio zaključan, zatraženo je da Previšić do 3. listopada da ostavku ili da ga rektor Boras razriješi dužnosti. U protivnom je najavljena blokada Fakulteta. Dan nakon Plenuma održana je sjednica Fakultetskog vijeća, na koju je bio zabranjen pristup predstavnicima studenata. Veliki broj članova Vijeća napustio je Vijeće. Budući a zbog toga nije bilo kvoruma, sjednica je propala. Profesori koji su odbili sudjelovati na sjednici na kojoj nema studenata zatražili su i od ostalih da učine isto, a pročitali su i Sedam točaka, u kojima su rekli da je neprihvatljivo da su zaštitari na faksu, da se ne slažu s odlukom Senata da se raspusti Studentski zbor FFZG-a te su odbacili sve insinuacije da je stav studenata i profesora koji su ustali protiv Previšića rezultat pripadnosti određenoj političkoj stranci ili ideologiji. Tada je, podsjećamo, i profesor Ivić s FFZG-a rekao da dekan Previšić ispisuje neke od najcrnjih stranica povijesti FFZG-a.

Unatoč tome svemu, studentske i profesorske reakcije na ono što smatraju neprimjerenim dekanovim ponašanjem i potezima izazvale su, pak, različite reakcije u javnom prostoru, među kojima je od neistomišljeničkih svakako najveću pažnju privukla reakcija generala Glasnovića na Facebooku, zbog koje je i kazneno prijavljen za diskriminiranje i poziv na nasilje.

Istovremeno, s obzirom na dekanovu dob i na zakonska ograničenja rada uz to vezana, rektor Boras tražio je očitovanje o (ne)nastavku rada dekana Previšića od Ministarstva, a Ministarstvo je pak tražilo od Borasa i Senata Sveučilišta - isto to.

Nakon kontinuirano napete situacije (najblaže rečeno), Ministarstvo se 29. rujna konačno očitovalo te time potvrdilo smjenu dekana koju je, ponavljamo još jednom, Vijeće donijelo još u lipnju, premda je odluka bila motivirana nezadovoljstvom zbog njegova rada.

Preostaje pričekati i vidjeti je li riječ o konačnom raspletu situacije na FFZG ili će dekan Previšić pokušati potkopati i ovu odluku.