Predstavljen USE-IT Split!

24_01_2014 / 13:05h  |  Autor: G.B.  |  Foto: Mario Vidić
Predstavljen USE-IT Split!

U ispunjenom klubu Quasimodo Info zona je predstavila prvu splitsku USE-IT mapu. To je konkretan doprinos mobilnosti i informiranosti mladih te često spominjanoj multikulturalnosti i toleranciji - istaknuto je na promociji.

U četvrtak navečer u ispunjenom klubu Quasimodo Info zona je predstavila prvu splitsku USE-IT mapu. Nakon uvodnih riječi Ele Žižić, pročelnice Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove Grada Splita, koja je dala bezrezervnu podršku projektu, riječ je preuzela Ada Reić iz Info zone.

Gradovi dobivaju na promociji, atraktivnosti, originalnosti pa time i na konkurentnosti

– Ona je cijeli sadržaj mape prevela na engleski – najavila je Ada svoju kolegicu Ana Marković. Ana je objasnila USE-IT koncept, predstavila USE-IT mrežu u kojoj je tridesetak europskih gradova te nabrojala brojne prednosti ovakvih mapa. - Gradovi dobivaju na promociji, atraktivnosti, originalnosti pa time i na konkurentnosti na turističkom tržištu – kazala je Ana te naglasila da su potrebna ulaganja minimalna. Istaknula je i da je mapa konkretan doprinos mobilnosti i informiranosti mladih te često spominjanoj multikulturalnosti i toleranciji. Prednosti mape publika je rezimirala uz duhovit video uradak.

Ada je prezentirala gotovo godinu dana rada na mapi, u što je bilo uključeno 12 ljudi. Tijekom šest mjeseci održali su brojne sastanke na kojima su diskutirali o sadržaju mape, u čemu im je pomoglo i preko stotinu sugrađana koji su sudjelovali u online anketi, da bi posljednjih pola godine radili na dizajnu mape i zahtjevnom prilagođavanju sadržaja, gdje je dizajnerski doprinos dao Ivan Aras. Atraktivnu mapu na kojoj je opisano gotovo stotinu lokacija prigodnim ilustracijama dopunio je mladi akademski slikar i crtač stripova Ivan Svaguša.

Među volonterima koji su sudjelovali u izradi bio je i mladi Irac James Hynes koji se prije nešto više od godine dana doselio u Split. U svom kratkom obraćanju publici u Quasimodu prisjetio se svojih prvih dana u Splitu kada ga je čudila sloboda ljudi u ispijanju alkohola na javnim prostorima te je zabavio publiku dosjetkama i uspomenama.

Eldis Mujarić, mladić u kolicima koji je pri kreiranju sadržaja mape neuspješno pokušavao pronaći neku pozitivnu splitsku posebnost za osobe s invaliditetom, iskoristio je priliku pozvati splitske ugostitelje da više pozornosti posvete prilagođavanju svojih prostora za 10% teže pokretnih sugrađana.

Stvarajući mapu osvijestili mnoge prednosti Splita

– Voda se na mnogim turističkim destinacijama skupo plaća, a mi je nudimo besplatno na skoro svakom koraku – prisjetila se Maja Karačić da su se tek pri kraju definiranja sadržaja dosjetili označiti splitske česme te priznala da su stvarajući mapu osvijestili mnoge prednosti Splita. – Znamo što se događalo s xSTatic-om, to je još jedna vrijednost koje nismo svjesni – nadovezala se Maja Jurković objašnjavajući zašto se zalagala da svoje mjesto na karti dobije i graffiti spot na Gripama te priča o splitskoj skate sceni.

Izbor lokacija temeljio se na subjektivnom stavu mladih uključenih u izradu mape, a na odluku o tome što će se uvrstiti na mapu uvelike je utjecao ograničen prostor. Zato će sve one lokacije i priče za koje sada nije bilo mjesta vjerojatno biti prezentirane u budućim izdanjima.

Prva splitska USE-IT mapa realizirana je putem programa Europske unije Mladi na djelu te uz podršku Grada Splita, a tiskana je u nakladi od 70 tisuća primjeraka te će se distribuirati u više od 20 europskih gradova.

Informativna, zabavna, besplatna, nekomercijalna i - u svemu originalna mapa

USE-IT Split mapa informativna je, zabavna, besplatna, nekomercijalna i u svemu originalna mapa koju su izradili mladi volonteri Info zone da bi vršnjacima iz drugih gradova pomogli doživjeti Split iz perspektive koju ne nude turistički vodiči nego lokalci te da bi što lakše naučili ponašati se kao Splićani. Još tridesetak europskih gradova, povezanih unutar USE-IT mreže, ima takvu mapu a njihov broj raste iz mjeseca u mjesec.

Skupljaju se sredstva za USE-IT aplikaciju

Kraj prezentacije iskorišten je za predstavljanje kampanje u kojoj USE-IT skuplja sredstva za izradu besplatne aplikacije koja bi mladim turistima sadržaj mape prezentirala i na mobitelima. Još jedan duhovit video nasmijao je publiku te im slikovito objasnio koje bi to bile prednosti takvog dodatnog načina prezentiranja. Pogledajte video na našem YoutTube kanalu.