Predstave za Malog Marulića

26_01_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Gradsko kazalište lutaka Split
Predstave za Malog Marulića

Odabrane su predstave za 11. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ koji će se održat u Splitu od 9. do 13. travnja 2018. godine. Tijekom 5 dana nastupit će 8 kazališta.

Odabrane su predstave za 11. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ koji će se održat u Splitu od 9. do 13. travnja 2018. godine. Tijekom 5 dana nastupit će 8 kazališta.

Izbornica Ana Prolić je između 25 prijavljenih predstava izabrala njih 10 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:

1. Jelena Tondini: WANDA LAVANDA / redateljica: Morana Dolenc / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka.
Glavni lik ove priče je ovčica Wanda koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline te svojih prijatelja.

2. Olja Savičević Ivančević: SOM NA CILOME SVITU / redateljica: Renata Carola Gatica / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split.
Naš junak Ivan nije mogao ostaviti svoj otok, jedini dom koji je poznavao, makar je silno čeznuo za barem jednim prijateljem ili prijateljicom, diteton ka co je i som. Zato je cijeli dom povukao za sobom u ludu avanturu te potrage za drugim djetetom.

3. Siniša Novković: OD ATOMA DO STANICE / redatelj: Siniša Novković / produkcija: Gradsko kazalište mladih Split.
Dva vremenska putnika dr. Sanja Tanica i dr. Augustin Tom kroz šaljive anegdote i jednostavne eksperimente koji su popraćeni glazbom i video animacijom, prikazuju priču o znanosti.

4. Ivica Bednjanec: DURICA – MALE LJUBAVI / redateljica: Renata Carola Gatica / produkcija: Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb.
Durica je lik iz stripa Ivice Bednjanca, prgavica koja godinama nasmijava djecu svojim nestašlucima. Durica, Bibi i Lela upravo su krenuli u prvi razred. Upoznavaju zbrajanje, oduzimanje, standardni hrvatski jezik, uče čitati i pisati.

5. Tamara Kučinović i ansambl predstave: DINDIM, O NJEŽNOSTI / redateljica: Tamara Kučinović / produkcija: Umjetnička organizacija Gllugl, Varaždin.
Priča o nenadanom i nesvakidašnjem prijateljstvu koje mijenja život, tjera na smijeh i topi srca. Nastala je prema istinitom događaju u Riu de Janieru, gdje jedan starac postaje obitelj jednom mageljanskom pingvinu.

6. Tanja Novak: PUŽ MUŽ / redatelj: Romano Bogdan / produkcija: Kazališna družina Pinklec, Čakovec.
„Puž muž“ donosi priču o prijateljstvu i tri žabe koje u skučenom svijetu vlastite bare susreću druge životinje, puža, crnog kosa, vjevericu, zeca, miša te se sa svakom od njih upuštaju u igru i sklapaju prijateljstva.

7. Anica Tomić i Jelena Kovačić: PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA / redateljica: Anica Tomić / produkcija: Kazališna družina Pinklec, Čakovec.
Predstava Preko sedam mora, preko sedam gora na scenu dovodi priče velikog broja maloljetne djece koja bježe od rata i progona. Temeljena na dokumentarnim materijalima, predstava priča priču o putovanju u bolji život, prema nesigurnom i neizvjesnom cilju.

8. Renato Baretić, Davor Šunk i Bruno Margetić: MUKA MALOG VUKA / redateljica: Morana Dolenc / produkcija: Kazalište Mala scena, Zagreb.
Kako nam ne bi bilo previše dosadno u životu, na putu do ostvarenja naših malih i velikih želja uvijek nailazimo na razna iskušenja. Vučko tako putem susreće tri vepra, staru Crvenkapicu, sedam kozoroga i jednu ovcu. Svi su oni redom ljuti na Vučka jer su njegovi preci u njihovim životima odigrali ružne uloge.

9. Petra Cicvarić: TKO NEMA U VUGLA, GOOGLA / redatelj: Peđa Gvozdić / produkcija: Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak.
Filip i Hana su vršnjaci, idu u istu školu i to je to - svaka sličnost prestaje. Filip je “ovisnik-korisnik” o pametnom telefonu i društvenim mrežama, a Hana je strastvena ljubiteljica knjiga zadovoljna i sa “starom ciglom” od mobitela. Kad se njih dvoje sretnu, nastane pravi mali kaos.

10. Olja Savičević Ivančević: ŠPORKI ŠPIRO I NEPOSLUŠNA TONKA / redatelj: Ivan Plazibat / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split.
Tonka živi u gradu Utorku, u kojem se svi, osim nje, slijepo drže pravila, a Špiro – Špiro živi u pričama i razgovorima!

Tradicionalno, festival će uz predstave imati i popratni program slušaonice - radio drame za djecu, čitanja nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić te promocije novih izdanja knjiga za djecu.

Detaljan program Festivala bit će objavljen na web stranicama Kazališta www.gkl-split.hr.