Jasnije je zašto je Split ludi grad

16_12_2012 / 00:51h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: arhiva
Jasnije je zašto je Split ludi grad

Književna pozornica u sklopu Bookvice prošlog je četvrtka ugostila Predraga Lucića i zbirku pjesama Mjesec iznad Splita. Kada su splitska melankolija i splitsko ludilo u pitanju, nama je sve i više nego jasno...

Književna pozornica u sklopu Bookvice kluba Quasimodo prošlog je četvrtka ugostila Predraga Lucića i zbirku pjesama Mjesec iznad Splita. Vidljivo je da naslov knjige nije plod uobičajenih Lucićevih igara riječima, već je stih iz jedne od pjesama. Zbirku je predstavila još jedna osoba koja je u Splitu zapravo domaćin, a ne gost – Olja Savičević-Ivančević.

Voditeljica Patricija Vodopija kratko je predstavila Lucićev rad i otkrila kako ovo nije prvo predstavljanje zbirke jer je ono već održano u Puli, te je najavila knjigu, vodeći se dosadašnjim komentarima, kao – nešto drugačijega Lucića.

U opuštenom, domaćem ozračju Lucić je započeo čitanje svojih pjesama preludijem u kojem je vidljivo, kako je rekao, da svaka priča o Splitu započinje u Sarajevu. Naime, neke od pjesama napisane su i objavljene u Sarajevskim sveskama, sa zajedničkim nazivnikom melankolija.

Olja Savičević-Ivančević dala je ovoj večeri posebnu čar svojim inspirativnim osvrtom na knjigu koji pomiruje i povezuje glavne junake pjesama, odnosno glavne junake ovoga grada. Naime, ideju da grad zapravo čine ljudi, Lucić je provukao u pjesmama o ljudima, stoga postaje jasnije zašto je Split ludi grad.

Iako se knjiga sastoji od šest tematskih cjelina, Lucić je u kontaktu s publikom najviše pozornosti posvetio upravo onima kojima se smijemo, a oni su smijeh; čija nam ludost otvara vrata iz ludnice koju zovemo svijet – Pajdo, Karuzo, Mare Žebon i drugi čiji su životi izgradili ovaj grad. Objašnjavajući kako je i u samoj zbirci pjesama, na prijedlog urednika, umetnuo bilješke kojima bi približio onima koji nisu upoznati s ovim junacima njihovu životnu pozadinu, Lucić nas je podsjetio na Karuzovo slavno putovanje kada je Sjeverna luka postala New York. Slijedio je red pjesama, red zanimljivih anegdota poput one o Janku Poliću Kamovu, koji je odštetu u visini godišnje učiteljske plaće dobivenu nakon prevrnutog vagona u Klisu potrošio u tri dana.

Kada su splitska melankolija i splitsko ludilo u pitanju, nama je sve i više nego jasno; stoga publika nije postavljala pitanja. Sastanak Splićanina sa Splićanima uz priču o Splitu nastavit će se 28.12. kada će Predrag Lucić uz Borisa Dežulovića u klubu Quasimodo nastupiti na Melodijama truba i goluba. Sljedeća Bookvica na rasporedu je 27.12. kada u goste stiže Marko Pogačar.