Prednosti i mane Članka 95

26_10_2015 / 11:00h  |  Autor: Marja Radić  |  Foto: dreamstime.com
Prednosti i mane Članka 95

Jesu li izlasci maloljetnika nešto o čemu bi računa trebala voditi policija? Ako bi, na koji način? Zašto treba biti na oprezu pri provedbi Članka 95. Obiteljskog zakona?

Budući da smo svjedoci sve češćih noćnih izlazaka mladih, bolje rečeno djece, u kojima nerijetko konzumiraju alkohol i posjećuju disko klubove, Čl. 95 Obiteljskog zakona nameće se, na prvi pogled, kao potreba. Po njemu, roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje (op. a.: noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 05 sati). Na temelju Članka, nakon što maloljetnike zatekne izvan roditeljskog doma, policija ih najčešće dovodi u policijsku postaju te policajac poziva roditelje da dođu po svoje dijete i potpišu da su upozoreni. Obavještava se Centar za socijalnu skrb koji dalje ima savjetodavnu ulogu po zakonskoj ovlasti. No jesu li izlasci maloljetnika nešto o čemu bi računa trebala voditi policija? Ako bi, na koji način? Zašto treba biti na oprezu pri provedbi ovog članka?

Centar za socijalnu skrb: Roditelji djeci trebaju odrediti granice

Kako bismo dobili odgovore na ta, ali i druga pitanja, razgovarali smo s djelatnicima Centra za socijalnu skrb – podružnica Obiteljski centar Split koji su pozdravili jednu takvu odredbu jer smatraju da je dobro da postoji nekakav okvir unutar kojeg će se i roditelji u svojoj ulozi lakše snalaziti, a to je i poruka nekakvog iskazanog očekivanja prema djeci. Prije svega, zanimalo nas je kako se može dogoditi da se 14-godišnjaci opijaju po raznim lokacijama u 1 ili 2 u noći.
- To je pitanje odnosa roditelj-dijete. Bez obzira na to što traže svoje slobode, oni trebaju granice od svojih roditelja u smislu poruka i okvira. Važno je da se roditelji malo okupiraju time na koji način doći do svog adolescenta, kako s njim razviti odnos povjerenja. Jednom kad je uspostavljen, mladi lakše prihvaćaju granice – ističe socijalna radnica.

Roditelji često odustaju i linijom manjeg otpora puste stvari da idu kako je mlada osoba zamislila da trebaju ići jer nemaju dovoljno energije nositi se s ovim razvojnim razdobljem kod njihove djece zbog raznih životnih stresova. Uz to, svakako je razlog opijanju i noćnim izlascima mladih i nedostatak sadržaja primjeren njihovoj dobi. Po mišljenju psihologinje, sve je više poruka prema mladima koje afirmiraju konzumiranje alkohola te je njima to postala jedna norma:
- Ako im se kaže izravno da to nije provod, to je jedna konfrontacija koja izaziva otpor. Treba puno novaca za razvoj programa i aktivnosti u koje bi se mladi rado uključivali, treba ulagati i osmišljavati, a ne vidim da se to radi. To je potpuno zapušteno područje.

Odvođenje u policijsku postaju uznemiruje - jer su policajci u civilu

Jedinu dilemu koju imaju spram ove odredbe jest način njene provedbe. Po pričama značajnog broja roditelja koji dođu po svoju djecu u policijsku postaju, način na koji dođu do policije uznemirava adolescente s obzirom na to da se radi o policajcima koji nemaju odoru i odvode ih u autima bez policijskih oznaka. Kako iskazuju kada dođu u Centar, to izaziva veliki nemir kod djece i nedoumicu jesu li ja doista dužni poći i je li to policija ili netko drugi.

Kako bismo provjerili ima li prostora za bolje i sigurnije djelovanje za djecu, razgovarali smo s voditeljicom Odjela za maloljetničku delinkvenciju, Vjerom Malbašom. Pojašnjava kako je ovdje policija u ulozi ne samo da upozorava na prava djece nego da štiti njihova prava, dakle pravo da u to vrijeme budu u okruženju svog obiteljskog doma.
- U bilo kojoj situaciji kada se postupa prema djeci, dužnost je policije da to radi na obazriv način, poštujući njegovu dob. Kada dođe policijsko postupanje onda već kod njih nastupa doza straha, ali brzo to splasne jer ih mi upozoravamo da nisu u krivu i da prema njima nema nikakvih sankcija, nego da slijedi pozivanje roditelja. Mladi ljudi obično imaju strah koji nastaje u smislu odgovornosti jer znaju da će roditelji doći, da će prigovarati i da će morati odgovarati na njihova pitanja.

Policajci su u civilu da se spriječi stigmatiziranje djece

U Zakonu o sudovima za mladež te u Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima propisano je da postupanje prema maloljetnicima provode službenici koji nisu u odori nego u civilnoj odjeći i u vozilima bez oznaka. To vrijedi za svu vrstu postupanja prema maloljetnoj djeci.
-Smisao tog zakona jest da dijete ne bude dodatno stigmatizirano, primjerice ako treba dovesti dijete u postaju ili je počinio neko teže kazneno djelo, zabranjeno je da vozilo s oznakama dolazi ispred kuće ili zgrade. Postoje izvanredni slučajevi kada je dijete ugroženo po život i zdravlje pa se onda ne može zadovoljavati takav uvjet da dođe vozilo bez oznaka, nego je važnije poduzeti neke druge mjere – pojašnjava Malbaša.

Na upit može li ih se odvesti doma, a roditelje u stanicu, voditeljica smatra kako bi to još iskompliciralo situaciju s obzirom na mogućnost da dijete živi samo s jednim roditeljem ili neku drugu životnu situaciju:
- Mislim da je ovako puno blaže. Roditelji se u najvećem broju slučajeva odazivaju u vrlo kratkom vremenskom periodu, dođu po svoje dijete, potpišu da su upozoreni tako da je ovo najbezazleniji način za djecu i ja ne vidim tu neke prepreke.

Privođenje u postaju nije nužno, ali se najčešće tako postupa

Važno je istaknuti da nigdje nije decidirano napisano da se dijete zatečeno vani mora dovesti u policiju ako se utvrdi da je ono negdje u blizini svoje zgrade, ali u većini slučaja radi se na način da se dovede u postaje zbog daljnjeg tijeka postupka, zvanja roditelja i provjere mogućeg lažnog identiteta.
- Iako je bilo dosta kritika na okruglim stolovima, sociolozi i drugi stručnjaci su se izjašnjavali da nije dobro da policija ovo radi jer je najbolja preventiva i ja se s njima apsolutno slažem. No, postavlja se drugo pitanje, što bi da nema ovog članka Obiteljskog zakona, policija ne bi imala ovlasti jer bi roditelj mogao tužiti i reći Ja sam donio takvu odluku. To ne bi bilo dobro za razvoj i odgoj djece, također - smatra Malbaša.

Policijske akcije: roditeljima i djeci upozorenje a Obiteljskom centru - preopterećenje

Za vrijeme 4., 5., i 6. rujna i 11., 12. i 13. rujna provedena je tzv. preventivno-represivna akcija pod nazivom Siguran početak školske godine na razini čitave države. Cilj je bio preventivan u smislu upozorenja za sve one koji su dužni brinuti se o odgoju i ponašanju maloljetnika, ali i represivan prema onima koji krše zakonske propise, prije svega prema vlasnicima ugostiteljskih objekata. U ta dva vikenda zatečen je 71 maloljetnik mlađi od 16 godina u noćnom izlasku iza 23 sata na području PU splitsko-dalmatinske. Tijekom devet mjeseci ove godine ukupno su bez nadzora zatečene 324 maloljetne osobe mlađe od 16, što je povećanje od 57,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
- Držim da je to rezultat i ove akcije koju smo imali, ali smatram da je ta problematika prisutna i da uvijek ima dovoljno prostora da se utječe na roditelje, a i na samu djecu. U okviru škola imamo razne projekte, surađujemo s drugim predstavnicima javnog i društvenog života, i s nevladinim udrugama gdje god možemo iznosimo svoja iskustva i statističke pokazatelje kako bi utjecali na svijest roditelja i djece – zaključuje Malbaša.

U Obiteljskom centru smatraju da su ovakve akcije kao generalna preventiva dobre, ali:
- Veliki broj maloljetnika na nas tri je nama teško procesuirati. Važno je da ta intervencija bude u vremenskom rasponu koji je pametan, a ne da dijete privedeno s 15 godina dođe na red za razgovor kada već napuni 16, što bi se moglo i dogoditi – objašnjava socijalna radnica.