Trenutak za Životinjsku farmu

08_03_2013 / 18:52h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Željko Šunjić
Trenutak za Životinjsku farmu

Životinjska farma, najnoviji je premijerni naslov Gradskog kazališta mladih. Trenutak u kojem se nalazimo kao društvo idealan je za ovakvu predstavu, i za stariju publiku, ali posebno za adolescente.

Gradsko kazalište mladih još jednom je pokazalo da ima energiju, snagu i ideju za realizaciju predstave za publiku koja je odavno izašla iz okvira službene definicije mladih – u Životinjskoj farmi, najnovijem premijernom naslovu teatra koji ove godine slavi sedamdesetu obljetnicu djelovanja, vjerojatno će najpotpunije uživati oni koji se sjećaju omladinskih akcija.

Predstava cabaretske forme isprepletena je frazama, pokretima i songovima koji niti malo suptilno referiraju na posljednjih tridesetak godina povijesti našeg društva, bombardirajući publiku slikama i zvukovima od kojih će dio vjerojatno kod gledatelja koji nisu položili svečanu zakletvu na Dan Republike ipak proći nezapaženo. No to ne znači da se oni neće zabaviti, jer ako je suditi po reakcijama pojedinaca, predstava je urnebesno smiješna, čak i kada to ne pokušava biti.

Ivan Leo Lemo odradio je odličan posao adaptirajući Orwellov klasik, prilagodivši ga hrvatskom sklopu – od totalitarizma, preko oslobađanja do pijanog kapitalizma i krize, bez problema se prepoznajemo u ovčicama (kokošima, konjima, kravama) i uz dozu gorčine se smijemo svojim djedovima, roditeljima, sebi samima. Svježa redateljska rješenja u sinergiji sa efektnom scenografijom, uz uigranih i zaigranih osam glumaca vode nas kroz sat ipo dinamičnog iskustva bez praznog hoda, pružajući iskustvo teatra u kojem je užitak obostran.

Trenutak u kojem se nalazimo kao društvo idealan je za ovakvu predstavu, i za stariju publiku, ali posebno za adolescente. U vremenu hrpe podražaja kojima smo neselektivno bombardirani, ovo je jedan od sadržaja od kojega bi mogli imati koristi, koji bi ih mogao potaknuti na razmišljanje i definiranje stavova o svijetu kroz prizmu kritike. Predstava tjera na postavljanje pitanja, i uočavanje obrazaca koje možda nesvjesno i sami ponavljamo, ali i daje dozu smijeha koji ipak ostavlja gorak okus u ustima. S obzirom na sve, ne bi ni trebalo biti drugačije.

Premijera u petak, ulaznice na radiju

Premijera Životinjske farme je u petak, 08. ožujka, a ako za nju niste stigli uhvatiti karte, odaberite na repertoaru prvi sljedeći termin koji vam odgovara. Slušajući Info zonu na radiju možete dobiti i besplatnu ulaznicu ;)