Prava volontera moraju biti veća!

11_12_2013 / 20:08h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: vcz.hr
Prava volontera moraju biti veća!

Europski je parlament iznio izvještaj o volontiranju i volonterskim aktivnostima u Europi. U izvještaju se naglašavaju vrijednosti i koristi volontiranja, ali i opisuju problemi koje treba riješiti da bi se sustav volontiranja u Europi poboljšao.

Europski je parlament 10. prosinca iznio izvještaj o volontiranju i volonterskim aktivnostima u Europi, nastao na temelju revizije Europske godine volontiranja (2011.) koju je napravila Europska komisija. Izvještaj ujedno sadrži naznake buduće europske politike prema volontiranju.

>> Vezani sadržaji za temu volontiranje


U izvještaju se naglašavaju vrijednosti volontiranja i koristi koje od njega mogu imati mladi ljudi, pri čemu se ističu izgradnja europskog identiteta, interkulturalno učenje i razvijanje međugeneracijske solidarnosti.

Međutim, izvještaj opisuje i probleme koje treba riješiti da bi se sustav volontiranja u Europi poboljšao. Prije svega, potrebno je povećati prava volontera (što bi značilo intervenirati u Europsku povelju o pravima i odgovornostima volontera) s ciljem stvaranja sigurnih uvjeta za kvalitetan rad volontera.

Europski forum mladih pozdravio je izvještaj Europskog parlamenta te zatražio da države članice implementiraju odluke Parlamenta u svoje zakone i tako potpomognu rad volontera i jačanje volonterske mreže u Europi.

www.youthforum.org