Praksa u Bundestagu

16_05_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: freeimages.com / Thomas Bedenk
Praksa u Bundestagu

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem godišnje dijeli oko 120 stipendija. Program traje od 1. ožujka do 31. srpnja 2019. i sastoji se predavanja, seminara i prakse kod jednoga od članova Bundestaga. Rok za prijavu je 30. lipnja 2018. godine.

Njemački savezni parlament mladim ljudima sa završenim studijem godišnje dijeli oko 120 stipendija. Program se odvija u suradnji sa Slobodnim sveučilištem u Berlinu („Freie Universität Berlin“), Humboldtovim sveučilištem u Berlinu („Humboldt-Universität zu Berlin“) i Tehničkim sveučilištem u Berlinu („Technische Universität Berlin“).

U programu sudjeluju Albanija, Alžir, Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Češka, Egipat, Estonija, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Irak, Izrael, Jordan, Kazakstan, Kosovo, Latvija, Libanon, Libija, Litva, Mađarska, Makedonija, Maroko, Moldova, Palestinska Samouprava, Poljska, Rumunjska, Rusija, SAD, Sirija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska, Tunis i Ukrajina.

Program traje od 1. ožujka do 31. srpnja 2019. godine, a sastoji se od predavanja, seminara i prakse kod jednoga od članova Bundestaga. Na početku programa tri berlinska sveučilišta uvode sudionike programa u akademski život u Berlinu, a uprava Bundestaga daje im uvid u parlamentarni rad.

Stipendisti na cjelodnevnoj praksi kod zastupnika Bundestaga upoznaju se s različitim zadaćama koje obavljaju uredi zastupnika. U to se ubrajaju stručne pripreme, sastavljanje govora, članaka i pisama, priprema sjednica i obavljanje tajničkih poslova.

Osim toga, stipendisti svoje zastupnike prate na sjednice odbora, klubova zastupnika i ostalih tijela Bundestaga te dobivaju uvid u interni način funkcioniranja, odnose i tijek procesa u parlamentu.

Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu. Ako žele, mogu se dodatno upisati na i neko drugo berlinsko sveučilište.
Stipendija uključuje: mjesečni iznos od 500 eura, besplatni smještaj, troškove putovanja u Berlin te zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nezgode i osiguranje od odgovornosti.

Rok za prijavu: 30. lipnja 2018.

Više informacija na www.stipendije.info.