Pouka uz dozu smijeha

Pouka uz dozu smijeha

- Ana je položila test, ne zato što je bila princeza, već zato što je dokazala da je dobar i iskren čovjek, onaj pravi, koji misli na druge i pomaže im – zaključio je tako paž u posljednjoj, blagdanski obojenoj sceni Kraljevne na zrnu graška.

Kraljevna na zrnu graška, u adaptaciji i režiji Nine Kleflin, nova je predstava na repertoaru Gradskog kazališta mladih Split. Premijera poznate priče Hansa Christiana Andersena održala se u 4. prosinca u Teatrinu GKM-a privukavši publiku svih godišta, a prikazivat će se do kraja mjeseca.

Ova ponešto izmijenjena i modernizirana verzija uz likove kraljevne Annamarie (Katarina Romac), kraljevića (Ivo Perkušić), te kraljice (Lidija Florijan) i kralja (Vinko Mihanović), na pozornicu je dovela čitav spektar sporednih likova koji su na scenu donijeli dodatne duhovite trenutke. Djecu u publici najviše je oduševio Siniša Novković u ulozi dvorske lude, koji je očekivano ponio najviše zabavnih scena u predstavi. No, po duhovitosti nisu mnogo zaostajali ni Vanda Boban Jurišić u ulogama princeze Rebecce i princeze Biance, zatim Mia Vladović kao princeza Kunigunda (koja vizualno poprilično asocira na Meridu Hrabru iz istoimenog Disneyeva animiranog filma) i princeza Dorotea, te Bojan Brajčić kao paž. Bajkovitom doživljaju svakako su doprinijeli dinamična scenografija Osmana Arslanagića, te kostimografija mlade dizajnerice Jelene Matas i suradnice Sare Lovrić Caparin, kojom je na vizualno atraktivan nekada davno-moment izbalansiran s crtom suvremenosti.

Radnja, dakako, prati klasični tijek priče prema kojemu izgubljena djevojka, jedne olujne noći zaluta do vrata dvorca u kojem, tvrdeći da je kraljevna, zatraži prenoćište. Lukava joj kraljica, u želji da provjeri predstavlja li kraljevsku krv, ponudi da prespava na 40 madraca ispod kojih skrije zrno graška, koje bi moglo zasmetati samo pravoj princezi.

Novi likovi dijelom su dali novu dimenziju i karakter ovoj jednostavnoj fabuli, dok sama Annamaria svakako pokazuje više osobnosti negoli Andersenova kraljevna, ali na samom kraju činilo se da treba ipak dodatno istaknuti pouku ciljanoj publici.
- Ana je položila test, ne zato što je bila princeza, već zato što je dokazala da je dobar i iskren čovjek, onaj pravi, koji misli na druge i pomaže im – zaključio je tako paž u posljednjoj, blagdanski obojenoj sceni.

Iako se gore spomenuti zaključak ne bi baš dao jasno iščitati iz narativa predstave, najmlađi gledatelji uistinu su se dobro zabavili i od srca nasmijali. A to se ne smije zanemariti.

Info zona Facebook