Postani školski volonter

25_08_2017  |  Autor: I.Z.  |  Foto: schulzmuseum.org
Postani školski volonter

Projekt "Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa" za cilj ima implementirati koncept školskog volontiranja. Prijavi se do 1. rujna!

U Hrvatskoj je društvo prožeto dubokom ekonomskom krizom i neravnotežom, nezaposlenošću (posebno mladih), te usporenim razvojem građanske svijesti i demokratskih procesa.

Aktivna uključenost i inicijativa te volonterski angažman nedovoljno su zastupljeni u svim segmentima društva – kod građana, mladih, djece, javnih ustanova. Ne postoji dovoljna zastupljenost volonterskih programa u javnim ustanovama, mladi se nedovoljno potiču na volontiranje, a suradnja između javnih ustanova i organizacija civilnoga društva je niska.

Unatoč brojnim dobrobitima koje donosi pojedincima i društvu, volontiranje još uvijek nije dovoljno prepoznato u hrvatskome društvu, pa tako ni u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Volonterski programi za mlade su od neprocjenjive važnosti za njihov razvoj. Volontirajući, učenici razvijaju samopoštovanje, stječu nova znanja i vještine te nova poznanstva, osjećaju se korisnima te korisno provode svoje slobodno vrijeme, a neki od njih, volontirajući za druge, stječu svoja prva profesionalna iskustva. S druge strane, volontiranje kao vid stjecanja radnog iskustva, kompetencija i samopouzdanja mladih je prepoznato, no nedovoljno poticano i razvijeno kao način povećanja njihove zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada.

Projekt Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa koji, ima za cilj odgovoriti na navedene izazove te implementirati koncept školskog volontiranja koji podrazumijeva promoviranje i kvalitetno organiziranje volonterskih aktivnosti za učenike u lokalnim zajednicama uz podršku organizacija civilnoga društva. Osim toga, projektom će se povezati studenti i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnoga društva i škole kako bi osmislili održive i kvalitetne volonterske programe u školama i tako izgradili dugoročne volonterske programe i akcije u zajednicama koje organiziraju odgojno-obrazovni djelatnici i učenici.

Projekt provodi Forum za slobodu odgoja u suradnji sa partnerima Volonterskim centrom Osijek, Udrugom MoSt te II. OŠ Vrbovec.

Traži se 10 mladih studenata i nezaposlenih stručnjaka s područja Splitsko-dalmatinske županije (u dobi od 21 do 30 godina), koji su voljni volontirati u radu s djecom i mladima u školskom kontekstu na zanimljivim projektima, voljni surađivati s nastavnicima i udrugama u periodu od godine dana (listopad/studeni 2017. - listopad/studeni 2018.) te su spremni na dodatna besplatna stručna usavršavanja iz područja volontiranja, rada s mladima te u samoj promociji volontiranja.

Prijave se primaju do 1. rujna 2017. a popunjene prijavnice potrebno je poslati na e-mail adresu [email protected] s naznakom "VOLONTERSKI NATJEČAJ".