Bez zaključivanja na polugodištu

31_05_2012 / 15:43h
Bez zaključivanja na polugodištu

Još nisu prestale polemike o ispitima državne mature, a nove rasprave trebale bi potaknuti najavljene izmjene zakona koji među tridesetak prijedloga spominje i onaj o ukidanju ocjenjivanja na polugodištu.

Još nisu prestale polemike o ispitima državne mature, a nove rasprave trebale bi potaknuti najavljene izmjene zakona koji među tridesetak prijedloga spominje i onaj o ukidanju ocjenjivanja na polugodištu čime bi se bolje raspodijelio nastavni plan te učenike oslobodilo stresa.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je u javnu raspravu prijedloge izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a pored ukidanja ocjena na polugodištu najznačajnija promjena je i način izbora ravnatelja u srednjim i osnovnim školama. Prođe li prijedlog izmjena Zakona javnu raspravu i bude potvrđen u Saboru, od iduće školske godine učenici se neće morati brinuti za ocjene na polugodištu

Među predloženim novostima je i mogućnost da učenici koji završe trogodišnju strukovnu školu mogu nastaviti besplatno školovanje u sustavu i nakon godinu dana, što do sada nisu mogli. Takvi su učenici često završavali školovanje u večernjim školama i pučkim učilištima, za što su morali plaćati povisoke iznose.