Pokretač za studente

16_05_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Studentski informativni kutak
Pokretač za studente

Potaknuta sviješću o brojnim društvenim problemima, ali i postojanju potencijala za njihovo rješavanje, udruga Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje pod nazivom Pokretač. Zadatak je da pojedinačno ili u timu od dvije osobe u jednoj od 5 ponuđenih kategorija osmisle model koji nudi rješenje za određeni društveni problem. Rok za prijavu je do 19. svibnja.

Potaknuta sviješću o brojnim društvenim problemima, ali i postojanju potencijala za njihovo rješavanje, udruga Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje pod nazivom Pokretač. Osmišljavanjem inovativnog poslovnog modela pomoću business model canvas metodologije, studenti će se bolje upoznati s društvenim poduzetništvom te ujedno i stvoriti mogućnost za društvene promjene.

Prijave na natjecanje traju još nekoliko dana, a sudjelovati mogu svi studenti i studentice (redovni i izvanredni) koji studiraju na jednom od hrvatskih sveučilišta, veleučilišta ili visokih škola, a koji su hrvatski državljani. Njihov će zadatak biti da pojedinačno ili u timu od dvije osobe u jednoj od 5 ponuđenih kategorija osmisle model koji nudi rješenje za određeni društveni problem. Kategorije u kojima studenti mogu razvijati rješenja su: zdravstvo, obrazovanje, očuvanje dostatnosti hrane i vode – proizvodnja, mir i sigurnost, ekonomija. Iako je društvo uvelike napredovalo u području zdravstva se još uvijek javljaju problemi kao što su nedovoljno zdravstveno obrazovanje i odgoj, što je razlog rasta zaraznih i drugih bolesti. Uz to, prisutan je i manjak liječnika. S promjenom prilika u društvu javlja se i potreba za prilagođavanjem obrazovnog sustava novom vremenu. U kategoriji obrazovanja sudionici će ponuditi rješenja problema kao što su neusklađenost obrazovnih programa i tržišta rada te nedovoljno usvajanje praktičnih znanja. Osim toga, studenti će se susresti s razlikama u proizvodnji, potrošnji i u raspodjeli poljodjelskih proizvoda u razvijenim i u nerazvijenim zemljama, kao i sa svjetskom problematikom gladi. Neki od gorućih problema su zasigurno i terorizam, nasilje i ratovi, zato ovim natjecanjem studenti imaju priliku ponuditi rješenje za prepoznate probleme koji ugrožavaju sigurnost ljudi. U kategoriji ekonomije trebati istaknuti i riješiti današnje ekonomske probleme u državi i svijetu, a razlika između bogatih i siromašnih samo je jedan od njih.

U prvom online dijelu natjecanja sudionici rade svoj business model canvas odgovarajući na sve smjernice u propisanom obrascu, a rješenja šalju do 19. svibnja. Deset odabranih finalista svoja rješenja usmeno predstavljaju žiriju u završnici natjecanja zakazanoj za 29. svibnja – uz power point prezentaciju u trajanju od 3 min.

Na svečanoj završnici, prva će tri sudionika (tima), prema odabiru žirija, kojeg čine predstavnici Udruge, partnera natjecanja tvrtke STEMI i sponzora OTP banke, osvojiti sljedeće nagrade:
• 1. mjesto – 4500 kn + STEMI hexapod
• 2. mjesto – 2500 kn + STEMI hexapod
• 3. mjesto – 2000 kn.

STEMI hexapodi uručit će se na samoj završnici, a novčane nagrade OTP banke isplatit će se po završetku natjecanja na Mastercard prepaid kartici OTP banke u ukupnom iznosu jednom sudioniku (ako) je student samostalno sudjelovao u natjecanju) ili će se podijeliti na jednake iznose i isplatiti svakom od sudionika ako je u timu više osoba.

Sve o načinu prijave i dodatne informacije nalaze se na stranici sik.hr/pokretac te na Facebook stranici natjecanja.