Pokazne: Plati pa će ti vratit

06_09_2012 / 00:01h
Pokazne: Plati pa će ti vratit

Početak školske godine obilježen je problemom u ostvarivanju prava srednjoškolaca na subvencioniranu cijenu pokaznih. Prijevoznici koji ne žele umanjiti cijenu karte dužni su osigurati povrat sredstava – rezolutni su u Ministarstvu.

Početak školske godine obilježen je problemom u ostvarivanju prava srednjoškolaca na subvencioniranu cijenu mjesečnih autobusnih karata. Podsjetimo, Vlada je krajem kolovozu objavila da će do kraja godine izdvojiti 105 milijuna kuna, a u idućoj godini do pola milijarde kuna za sufinanciranje 75% troška prijevoza učenika srednjih škola. Premijer Zoran Milanović istaknuo je da bez rješavanja problema plaćanja prijevoza nema obaveznog srednjeg školstva, a ministar obrazovanja Željko Jovanović tom prigodom je pozvao Županije da osiguraju i preostalih 25% kako bi prijevoz bio potpuno besplatan.

- Ovo je bila još jedna u nizu ishitrenih odluka resornog ministra, koja je donesena prekasno da bi se realizirala na početku školske godine. Mi smo zakonski dužni mjesec dana pregovarati s prijevoznicima kako bismo potpisati ugovor o prijevozu đaka. I još se možemo samo nadati da će u međuvremenu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta definirati iznos sredstava predviđen za troškove prijevoza srednjoškolaca u našoj županiji – kazao je za Slobodnu Dalmaciju Zdravko Omrčen, pročelnik Županijskog ureda za prosvjetu, izražavajući sumnju da će se problem riješiti prije studenog.

U Ministarstvu su ipak manje katastrofični pa poručuju da ako se radi o prijevozniku javnog linijskog prijevoza, nema razloga da on ne prizna potvrde učenika za umanjenje 75% cijene mjesečne karte. Prijevoznici koji ne žele umanjiti cijenu karte dok ne potpišu ugovor sa županijom dužni su naknadno osigurati povrat sredstava – rezolutni su u Ministarstvu.