Biti podstanar u Splitu

21_09_2014 / 20:07h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: Flickr.com
Biti podstanar u Splitu

– Dok sam bila podstanar nisam potpisivala nikakve ugovore jer moji stanodavci to nisu nikada tražili, a i s obzirom na moja prijašnja iskustva, nisam nikada znala koliko ću dugo ostati u stanu – ispričala nam je Ana koja je mijenjala stanove i dva puta godišnje.

Podstanarstvo kao način stanovanja iskusili su mnogi studenti, ali i mladi koji san o vlastitoj nekretnini u današnjoj situaciji uglavnom moraju staviti na čekanje – do daljnjega. Oni sretnici s nekretninom/prostorijom „viška“ stoga koriste sve načine oglašavanja kako bi ponudili svoj stan/sobu u najam.

Popravci u vrijeme ispitnih rokova

Da se obe strane uvijek ne drže propisa i zakona potvrdili su nam sugovornici koji su odlučili javno progovoriti o problemima s kojima su se susretali kao najmoprimci, ali i kao najmodavci.

– Dok sam bila podstanar nisam potpisivala nikakve ugovore jer moji stanodavci to nisu nikada tražili, a i s obzirom na moja prijašnja iskustva, nisam nikada znala koliko ću dugo ostati u stanu – ispričala nam je Ana koja je mijenjala stanove i dva puta godišnje. – Susretala sam se s vlasnicima koji su preko ljeta stanove iznajmljivali turistima. Osim što sam se trebala iseliti baš u vrijeme ispitnih rokova, bušenje, popravci balkona i podova bili su svakodnevnica barem mjesec dana prije početka turističke sezone – prisjeća se ona.

Naša sugovornica imala je problema i s prijašnjim najmodavcima – Nekoliko puta se dogodilo da bi me nazvali bivši stanodavci tražeći od mene da platim popravak frižidera, kuhinjskih odvoda i slično. Kod prvih takvih slučajeva razmišljala sam što se sve moglo dogoditi i koliki će biti dodatni trošak, ali kada bi došla do stana, izrečena šteta ne bi imala veze sa mnom – rekla nam je Ana i nadodala kako je ipak imala sreće sa posljednjim stanodavcem. – Stanarinu i režije uplaćivala sam direktno na račun odvojeno od cimerica, a vlasnik je bio razuman i znao je da se tokom vremena u stanu može nešto i pokvariti pa smo se lako dogovorili oko popravaka – zaključila je.

Problemi sa susjedima

U usporedbi s Anom, Katarina je imala nešto pozitivnija iskustva. – Nisam potpisivala ugovor o najmu, a u račune nisam imala uvid jer su mi režije bile uključene u najamninu. S vlasnicima nisam imala nikakvih problema niti su narušavali moju privatnost osim što su znali ponekad doći u stan kako bi uzeli nešto iz sobe koja je bila njihova – ispričala nam je Katarina i nadodala kako je jedini problem bio što u stanu nije bilo interneta.

Naša sugovornica Lena isto nije imala nekih većih problema s vlasnicima stana, ali su joj susjedi stvarali manje probleme – Dosad sam živjela u dva iznajmljena stana i budući da poznajem oba stanodavca, nije nikada bilo potrebe da potpisujemo ugovor. Problem mi je stvarala susjeda koja je imala ključ stana u kojem sam živjela i obitelj čija su djeca bila poprilično bučna. Jednom su mi prijetili i policijom jer su bili uvjereni da sam ukrala tenisice njihovih sinova i pitar – kroz smijeh nam je ispričala Lena.

Podstanar iz pakla

Osim najmoprimaca, s problemima su se susretali i najmodavci. – Imali smo više loših iskustava, ali bi jedno posebno izdvojili. Za njega možemo reći da je bio podstanar iz pakla. Povezala nas je agencija, potpisali smo ugovor i sve je bilo uredu prvih tjedan dana, a onda nas je nazvala predstavnica stanara. Doznali smo da osoba s kojom smo potpisali ugovor nije živjela u našem stanu već nekoliko zgrada dalje, a u naš stan je uselio psihički bolesnu osobu koja je radila probleme svim stanarima – započela je svoju priču osoba koja je, s obzirom na probleme s kojima se susrela, željela ostati anonima.

– Osim intervencije policije zbog napada na susjede i čistačicu, doznali smo da podstanari nisu plaćali struju, ali su poznavali nekog u HEP-u tko im je uključio struju što je, naravno, protuzakonito. Nakon nekog vremena u stan se uselila kćer najmoprimca i njeno dvoje djece. S obzirom da su djeca bila mlađa od 12 godina, nismo ih mogli iseliti iz stana. S najmoprimcem smo potpisali sporazum o iseljenju no ni to nije urodilo plodom. Nakon 6 mjeseci moljenja da izađe iz našeg stana i usprkos raskinutom ugovoru o najmu, najmoprimac je pozvao policiju koja nije mogla napraviti ništa bez pravomoćne sudske presude na koju se čeka godinama. Na kraju je ipak izašao iz stana i za sobom ostavio više od 10 000 kuna duga struje, vode i komunalija – ispričao nam je najmodavac.

Cijene na tržištu

Split je i dalje u samom vrhu po visini cijena najma u Hrvatskoj pa ćete tako za dvosobni stan na Gripama, Marjanu, Brodarici, Bačvicama i u Varošu izdvojiti u prosjeku 300 eura, a slične su cijene stanova i u blizini Kampusa.

Slovo zakona

Zakon o najmu stana izričito propisuje potpisivanje ugovora o najmu kako bi se uredili odnosi ugovornih strana pa se tako u ugovoru definira visina najamnine, vrijeme trajanja najma, odredbe o održavanju stana, a također se sastavlja i zapisnik kojim se utvrđuje stanje u kojem u stan nalazi u vrijeme predaje. Najmoprimac je dužan obavijestiti najmodavca o nužnim popravcima u stanu i na zajedničkim dijelovima zgrade, ali ne smije vršiti preinake bez prethodne pisane suglasnosti najmodavca. Najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana ako se najmoprimac koristi stanom suprotno propisano Zakonu odnosno ako više od dva puta postupi suprotno ugovoru, a na neodređeno vrijeme može otkazati ugovor ako sam najmerava useliti u stan ili namjerava useliti svoje potomke, roditelje ili osobe koje je prema posebnim propisima dužan uzdržavati. Najmoprimac može otkazati ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme, ali je dužan izvijestiti najmodavca najmanje 3 mjeseca prije dana kada namjerava iseliti iz stana.