Počinje Antikvarijat - ciklus arheoloških predavanja

13_03_2018  |  Autor: M.J.  |  Foto: promo
Počinje Antikvarijat - ciklus arheoloških predavanja

Večerašnjim predavanjem o splitskom Lazaretu započinje Ciklus arheoloških predavanja "Antikvarijat" koji će se održavati svakog drugog utorka.

Večeras započinje Ciklus arheoloških predavanja "Antikvarijat" u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika predavanjem arheologa Ante Alajbega i Nebojše Cingelija o arheološkom istraživanju splitskog lazareta 2016. godine!

Splitski lazaret izgrađen je krajem 16., a srušen sredinom 20. stoljeća. Danas već zaboravljen, lazaret je bio jedna od najznačajnijih građevina u povijesti Splita i najveći i najorganiziraniji kompleks gospodarsko-fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Što se danas nalazi ispod Rive i Turističke palače? Do kakvih su otkrića došli arheolozi i brinemo li dovoljno o našoj kulturnoj baštini, bit će tek neka od pitanja na koje će od 19 sati odgovarati arheolozi koji su pet mjeseci istraživali lazaret.

Ciklus arheoloških predavanja „Antikvarijat“ održavat će se svakog drugog utorka u prostorima Muzeja na Mejama i novi je edukativni program MHAS-a namijenjen širokom krugu zainteresiranih. Javna izlaganja temeljit će se na arheološkim istraživanjima i povijesti Splita, ali bit će i priče o Vikinzima, kirurški preciznoj restauraciji kamenih spomenika te odnosu čovjeka prema životinjama u prošlosti. Uz djelatnike muzeja, u predavanjima će sudjelovati i sveučilišni profesori te publicisti, a program je zamišljen kao svojevrsna javna tribina na kojoj će sudjelovati i publika.