Pobjednik je Pogrebnik

22_07_2014 / 09:51h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: SSFF
Pobjednik je Pogrebnik

Pobjeda na 6. Supetar Super film festivalu pripala je gorko-slatkoj komediji o zanimanju koje nikad ne propada, dokumentarnom filmu Pogrebnik Dragana Nikolića.

 Nakon što se na Supetar Super Film Festivalu šest večeri zaredom moglo vidjeti dvanaest ponajboljih dokumentaraca iz Europe, festival je zapečaćen proglašenjem najboljeg filma iz međunarodnog programa, selektora Olivera Sertića, a prema ukusu i glasovanju publike.

Tijesno ispred stranih dokumentarnih hitova - Duh 45' Kena Loacha i Više od meda Markusa Imhoofa, prvo je mjesto, ocijenjeno čistom peticom, pripalo gorko-slatkoj komediji o zanimanju koje nikad ne propada, dokumentarnom filmu Pogrebnik Dragana Nikolića, koji potpisuje i scenarij, i kameru i režiju.

Intimnim portretom glavnog protagonista Bate, koji nakon povratka iz gastabajterskog života Njemačke radi u pogrebnom poduzeću svog tasta, a ne morbidnom pričom o smrti kako bi se moglo nagovještavati, te izrazito fokusiranom kamerom koja svjedoči o stalnoj tuzi koja obavija taj posao, i naposljetku crnim humorom ali ne bez empatije, taj je dokumentarac oduševio i domaću publiku i brojne turiste.