Proglašeni laureati 24. SFF-a

26_09_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: PRESENT.PERFECT, movie still
Proglašeni laureati 24. SFF-a

Grand Prix za dugometražni film ponio je film PRESENT.PERFECT, Grand Prix za kratkometražni dodijeljen je filmu ONE OF MANY, a nagradu za najbolji film iz programa Hrvatski film dobio je film CORPUS.

Sinoć su u Galeriji umjetnina proglašeni pobjednici 24. Splitskog filmskog festivala.

Pobjednik u Međunarodnoj konkurenciji dugometražnog filma je PRESENT. PERFECT (Shengze Zhu). Film otkriva važnost i kompleksnost fenomena live-streama kao društvenog fenomena te pokazuje živote ljudi na margini društva i daje prostor njihovoj priči.

Posebno priznanje u istoj konkurenciji dodijeljeno je filmu THE THIRD WIFE (Ash Mayfair) kojega odlikuje senzualna kamera u korištenju suptilnih vizualnih metafora kojima naglašava ograničenja s koijma se suočavaju likovi.

Pobjednik u Međunarodnoj konkurenciji kratkometražnog filma je ONE OF MANY (Petra Zlonoga) koji propitkuje mjesto pojedinca u svemiru, a na žiri je ostavio dojam umjetničkog djela kompleksne poetike i jedinstvenog stila.

Posebno priznanje u konkurenciji ktratkometražnog filma dodijeljeno je filmu JO E PU (Roberto Barbery), hrabrom, intenzivnom i autentičnom djelu s mračnom fotografijom i snažnim zvukom.

Nagrada Ivan Martinac namijenjena najboljem filmu iz programa Hrvatski film, ove je godine dodjeljena kratkom eksperimentalnom filmu CORPUS Petre Pavetić Kranjčec, koji koristi ljudsko tijelo kao medij putem kojeg se gledatelju prenosi osjećaj straha i nelagode gotovo apstraktnim kadrovima. Prema mišljenju žirija, film ukazuje na snagu čistoće medijskog izraza koji i danas snažno djeluje krčeći put prema mogućnostima nadolazeće budućnosti svih oblika vizualne komunikacije.