Po praksu ne treba letjeti!

11_03_2013 / 11:33h  |  Autor: KMaja  |  Foto: IAESTE
Po praksu ne treba letjeti!

Vani je, kažu momci koji su praksu odradili u Facebooku, sasvim normalno otići na praksu, to je jedan od načina za isplaćivanje studentskog kredita, a i teško se zaposliti bez ikakvog radnog iskustva.

Kako je raditi za Facebook otkrila su nam prošlog petka na FESB-u iz prve ruke dva mlada FER-ovca, Goran Žužić i Ivan Sluganović, koji ljetne praznike već nekoliko godina provode u Silicijskoj dolini - Goran je ovoga ljeta preko Atlantika letio treći put na praksu, a Ivan po drugi put.

Na prasku može ići svatko tko je spreman izdvojiti vrijeme za pripreme

U Split su ih doveli IAESTE Split u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu, a vidjeti i čuti su ih došli uglavnom studenti, većinom fesbaši smjera Elektrotehnika. Ivo je u svom izlaganju posebno istaknuo kako ne smatra da su Goran i on posebni, već da imaju sreću i počeli su se baviti nečim što ih zanima. – Prije nego što sam prošao na državno iz informatike to mi se činilo nemogućim, isto tako mi se činilo nemogućim proći intervju – rekao je Ivo.

Goran smatra da svatko tko je spreman izdvojiti određeno vrijeme za pripreme može ići na praksu te da se studentima sada nudi široki spektar mogućnosti. – Ovoga ljeta 40 ljudi koje poznajem ići će na praksu – ustvrdio je.

Opisali su ukratko kako izgleda stažiranje u Facebooku. – Dočekala nas je opuštena atmosfera, tri dana priče o kulturi, običajima, a zatim mentor pokazuje radni okoliš, upoznaje sa timom… - opisuje Goran. – Super je stvar što ti odmah daju ozbiljan zadatak, ne očekuje se od tebe da nosiš kavu – dodaje Ivan. Dobio je zadatak razvijati Messenger za iPhone, o čemu, kaže, nije imao pojma. – Snađeš se, uz dovoljno truda može se savladati – ističe.

– Dolaziš u potpuno novi svijet, o čemu ništa ne znaš, osjećaš se frustrirano, ali nakon mjesec dana jako puno naučiš, možda i najviše u životu – kaže Goran, i dodaje kako je imao mentora kojem se uvijek mogao obratiti. – Na praksu ideš da nešto naučiš, ali i da potencijalni poslodavac vidi kako ćeš se snaći u radnom okruženju, kako se uklapaš u tim – kaže Ivan.

Radno vrijeme je fleksibilno, vrednuje se učinak, a u pauzama se zaposlenici opuštaju stolnim nogometom, tenisom, sviranjem… Posebno ističu kako je prema stažistima i stalnim zaposlenicima odnos isti te se ni na koji način nisu osjećali izdvojeni od tima. Dodaju kako su uz rad u Facebooku imali vremena i za izlete pa su bili na raftingu, kartingu, obišli nacionalne parkove…

Teško se zaposliti bez ikakvog radnog iskustva

Ivan se osvrnuo i na to kako mu je volontiranje u studentskoj udruzi umnogome pomogla u profesionalnoj sferi. – Koliko su mi natjecanja u srednjoj školi značila, toliko mi znači što sam član studentske udruge. Mislim da vam sve što radite, posebno iskustva na studentskim praksama i poslićima, pa i stvari koje nemaju konkretne veze sa onim čime se želite baviti, itekako može pomoći u budućem poslu – ističe.

Vani je, kažu momci, sasvim normalno otići na praksu, to je jedan od načina za isplaćivanje studentskog kredita, a i teško se zaposliti bez ikakvog radnog iskustva. Iz vlastitog iskustva tvrde da za praksu ne treba biti odmah iznimno dobar programer, no treba biti uporan i vježbati. – Ako ne znate programirati, a postoji mogućnost da naučite, nemojte se bojati, probajte – kaže Ivan i dodaje kako je programiranje budućnost za većinu tehničkih zanimanja.

- Zadaci koje vas na intervjuu pitaju lakši su od onih na natjecanjima iz informatike. A ispituju te samo područje za koje si rekao da ti leži. Jedan moj poznanik je rekao da je stručnjak za C++ pa su mu na razgovor doveli stručnjaka za C++. Nije prošao – kaže Goran. Poanta je predstaviti se realno, smatraju Ivo i Goran.

Do dobre prakse ne treba ići avionom

Pitanja iz publike bila su vrlo praktične naravi – gdje su bili smješteni i koliko su bili plaćeni. – Većina firmi ima corporate housing, znači sami organiziraju i plaćaju smještaj stažistima. Što se plaće tiče, to je tabu tema, ali mogu reći da se ne žalim, nije loše – odgovora Goran.

Momci su na kraju istaknuli kako do dobre prakse ne treba ići avionom, već i u Hrvatskoj ima kvalitetnih firmi koje će vrlo rado primiti stažiste. – Najvažnija stvar na fakultetu je što više naučiti. Čak ako praksa i nije puno plaćena, isplati se – zaključuje Ivan.

Potražite ih na LinkedInu i fejsu

Ivo i Goran istaknuli su kako će rado podijeliti svoje iskustvo i pomoći savjetima svima zainteresiranima za praksu – potražite ih na LinkedInu (Ivo i Goran)  i, naravno, Facebooku (Ivo i Goran).